Middagstips

Jag har just ätit middag, och det blev så himla gott så jag tänkte dela med mig av receptet. So here you go, exotisk gryta:
.
4-5 portioner
  • 1 röd och 1 gul paprika
  • 1 zuccini
  • 1 gul lök
  • 200 g chempinjoner
  • 1-2 bananer
  • olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 2-3 msk curry
  • salt och peppar
Skölj och skiva grönsakerna och fräs dem i lite olja. Häll i 2 dl vatten och låt det koka i ca 5 minuter. Tillsätt sedan grädden och kryddorna (var försiktig med curryn) och låt koka i ca 10 minuter. Jag hade också i lite soya. Sätt i den skivade banan några minuter innan det är klart. Servera med ris och en god sallad.

My working spot

Det är här jag sitter och skriver på min avhandling, vid ett ovalt bord på övre våningen på biblioteket. På nedre våningen har jag alla böcker jag behöver (eller så inte... ett universitetsbibliotek hade inte varit helt fel...) och vänder jag mig om har jag utsikt över polishuset. Ibland håller syster mig sällskap, men den här veckan är jag ensam. Så det är hit ni ska komma om ni vill träffa mig :)

Dagen efter

Puh, det där med HIT var inte att leka med. Idag har jag ont, i lår, rumpa och vader. Och i morse var jag och tog rabies vaccin, så nu har jag ont i armen också. Men sånt är livet! I dag har jag skrivit gradu, jobbat på Air Åland och sen varit tränare och nu sitter jag och dricker glögg. En helt okej tisdag kan man säga. Eller förrästen, mer än okej, vi åt ju oxfilé med potatiskroketter och mustapekkasås och drack julmust till det, SÅ gott!
.
Vet ni förrästen vad jag önskar mig i julklapp? Jo detta. jag misstänker dock att jag inte skulle ha tid med det innan jag åker iväg till Tanzania... Men sen kanske!
Bilden är från deras hemsida som ni kan klicka på ovan

HIT

I dag har jag varit på HIT på Avancia. HIT är en förkortnign av High Intensive Training och det var första gången jag provade på det. Och herrejestanes vad det var jobbigt! Jag var tvungen att hålla igen lite då jag varit sjuk en vecka och inte tränat på två, men det var definitivt en hit och jag ska absolut gå på det igen och ta ut mig ännu mer! Nu har jag fastnat i soffan framför ett gammalt avsnitt av Project Runway, men så fort det är slut ska jag nog gå och duscha.
.
Måste ju träna nu så att jag orkar klättra i lite hörgre berg sen i Tanzania! :)
Och jo, om nån undrar vad HIT riktigt är, så kör man 40 sek jobb + 20 sek vila, hela passet. I dag var det 50 minuter.

God morgon

Denna måndagsmorgon startade jag med lite jobb och sen en härligt lång frukost med tidning, risgrynsgröt, ljus och te till ljudet av kvittrande fåglar (Peter stängde visst inte av datorn och CIV igår så jag har lyssnat på vackert fågelkvitter från spelet). Jag ska fortsätta min mysiga morgon med en ansiktsbehandling om en halvtimme. Är lite rädd för att somna där bara, skulle visserligen kunna vara skönt men då kan jag ju inte njuta av hur skön behandlingen är!
.
Vem sa något om att måndagar är en jobbig dag?

Mys i höstmörkret

Så här i höstrusket passar det väl bra att titta på Red riding hood. Den var lite skrämmande faktiskt! Bara det att jag slog till mig själv när jag slog händerna för ansiktet säger väl att det var lite läskigt ibland... Nu har vi dock övergått till något lite lugnare och tittar på Copycat singers :) Ska dock försöka gå och sova rätt tidigt idag, ska upp på jobb till 5.30, som vanligt på måndagar... Får se hur det går bara, sov ju till halv 12 i morse...
.
I dag har vi tänt första ljuset i adventsstaken. Snart borde julkänslan börja infinna sig.
Kanske nästa helg, då tänkte jag julpynta.


Knäck knäck

Här kokas det knäck för fulla muggar!
Glad lillajul på er!



Jag vill åka nu nu NU!

Zanzibar




Då medeltiden kom tillbaka

I brist på annat intressant att skriva om (min gradu är ju ändå inte såååå intressant att läsa om...) så tänkte jag visa upp lite bilder från i somras, då medeltiden kom tillbaka till Åland och Kastelholms Slott.
Det var nog lite synd om dem som deltog i uppvisningen för just den dagen var det extremt varmt... Men det var spännande att se på!

Nej nu räcker det

Ikväll är det julöppning på stan och på lördag lillajulsmarknad. Men det finns ju ingen snö?? Vem hade trott att det skulle vara 1 månad kvar till jul och första snön har inte ens kommit!?! Och det är 5-10 grader varmt ute... Jag tycker inte att det behöver komma snö så himla tidigt, men nu skulle det nog faktiskt kunna komma lite. Julstämningen ska ju snart börja infinna sig! Men tills den riktiga snön kommer så låter jag det snöa lite försiktigt här i bloggen.

Skriva skriva skriva

Nu sitter jag på biblioteket igen och skriver gradu. Hittills har jag uppdaterat mig på facebook, kollat min privata mail och min skolmail, läst bloggar och bläddrat i min kalender. Men om en stund kommer syster-yster hit och gör sina skolarbeten, så då ska jag väl få något gjort. Jag får så dåligt samvete när hon jobbar men inte jag :)
Syster och kusin, sommaren 2011

Värsta pojkväns akademien

God morgon på er!
Gårkvällen avslutade jag med att titta på Värsta pojkväns akademien som går på TV3. Första avsnittet som sändes för ett antal veckor sedan satt jag och grät, för jag tyckte så himla synd om några av de där tjejerna. Sen tyckte jag också att hela programmet verkade vara en dålig uppläggning. Hör bara på det här: Första pris är 300 000 kr, och en gladare flickvän. Alltså inte en gladare flickvän, och 300 000 kr... Jag hoppas ni ser skillnaden där... Och behöver det ens finnas en prissumma? Sen för det andra så tycker jag det är dumt att deltagarna blir relegerade och får åka hem, vilka problem löser det om jag får fråga?
Nåja, hur som helst så har jag fortsatt titta på programemt eftersom det kommer direkt efter Top Model :) och nu tycker jag att det kan vara rätt lärorikt. Jag menar, hur många par vågar öppet berätta om sina svårigheter i förhållandet? Det är inte den sidan som visas utåt och det gör ju såklart att man inbillar sig att alla par har det perfekt hela tiden. Så är det ju såklart inte, alla par bråkar ibland, det är bara det att man inte pratar om det. Men här blottar de förhållandets svagaste punkt, och kanske vi som tittar kan lära oss något av det, kanske man känner igen sig i något och får sig en liten tankeställare. Jag vet inte, det är bara lite morgonfunderingar som jag har. Någon som har någon åsikt om allt det här?
Jag och min stora kärlek ♥
Och ja, vi har också bråkat :)

Water for elephants

Vi tittade på film i går och den var ritkigt bra! Jag är lite barnsligt förtjust i cirkus, men det här gjorde mig lite ledsen :( Men historien var fin så i slutet hade jag i alla fall ett leende på läpparna! Så se den! Om inte för annat så för att skådespelarna är
S N Y G G A

Små barn och böcker

Så, här kommer nu ett till inlägg i Gradu-kategorin. Ifall ni inte visste det så skriver jag om läsning i min gradu, så det är också det som de här inläggen främst kommer att handla om :)
.
I dag har jag läst om något som kallas för literacy. Det är ett komplicerat begrepp som jag inte tänker börja förklara nu (jag måste ju för sjutton själv komma på vad det riktigt är först, hehe) så ni får leta upp det själva om ni är nyfikna. Men det jag läst om just nu handlar om det lilla barnet och boken. Många av er vet säkert allt det här redan, men jag tycker att det är intressant och vill dela med mig! So, here we go! (I punktform... åldrarna är såklart ungefärliga)
.
  • 2-4 månader: barnet tittar på bilderna :)
  • 7-8 månader: barnet tar tag i boken, smakar på den, viftar med den och river ut sidor. Hjälper gärna till att vända blad.
  • Strax innan 1 år: sitter gärna och tittar i en bok, visar att de känner igen bilder genom att skratta och härma roliga ljud som de vuxna gjort då de läst boken.
  • 1 år: kan namnge objekt i boken. Ger en bok till en vuxen som en uppmaning att läs för mig! Vill gärna höra den igen. Kan fortfarande riva ut sidor ur boken då det vänder blad, men det är oavsiktligt, motoriken är nämligen inte fullt utvecklad. Kan relatera föremål och händelser ur boken till sin verklighet.
  • 12 månader: barnet vet om ifall boken är upp och ner → vänder på boken eller huvudet.
  • 15 månader: kan bläddra utan att riva ut sidor. Kan också bläddra genom att hålla alla sidor i en hand och låta dem flimra förbi. Börjar ställa "Vad-frågor".
  • 1 ½ år: lägger märke till detaljer i bilderna. Vänder på boken om en detalj är avbildad upp och ner.
  • 1-2 år: barnet visar empati för personer eller händelser i boken, kan t.ex. låtsasgråta om barnet i boken är ledsen. De fyller i ord i en text om den vuxna t.ex. tar en pas. "Läser" i kör. Läser för leksaker. Pekar på ord och bilder samtidigt som de säger vad det är.
  • 2 år: reciterar (läser upp) en del av en bok utanför bokläsningssituationen. Kan recitera några fraser och meningar.
  • 2-3 år: kan recitera flera bekanta avsnitt ur boken och påpekar då den vuxne läser fel.
  • 3 år: "följer med" i texten med ett finger eller handen och kan säga ungeför vad det står. De kan också "läsa" ganska bra för sig själva, speciellt en välkänd och rätt förutsägbar bok.
Så klart är alla barn olika och följer inte den här tabellen, men ungefär! Faktan har jag hämtat ur boken Läsa högt för barn av Kerstin Dominkovic´, Yvonne Eriksson och Kerstin Fallenius. (2006) S. 80-84)

Naturen i Danmark

Danmark ja. Jag var ju där i somras. Och nu har jag inget speciellt att skriva om eftersom jag suttit inne hela dagen och tittat på film och TV, så jag tänkte dela med mig av den fina naturen som var där! Och drömma mig bort till sommaren och värmen lite (fast i och för sig var det svinkallt i Danmark...)

At work

Har ätit middag, lyssnat på voicemail, skickat lite mail, tittat på Harry Potter, strimlat papper, försökt få tag på någon som kan jobba i morgon bitti (that should be me) och kollat alla bloggar. Vad nu? Jag mår inget vidare, det bästa vore om jag fick ligga hemma i soffan, men det går inte, så vad göra för att få tiden att gå lite snabbare? Strimla mera papper? Jag tror att det är mitt bästa alternativ. Bra så, vi hörs i morgon.


Glass för halsen

När man är sjuk får man äta glass, eller hur!?! Det är bra för halsen :) Och gott! Om drygt en timme ska jag på jobb. Har bara ett flyg att checka in och boarda, och sen ska jag vänta på att det kommer tillbaka 4 timmar senare... Tänkte att jag skulle kolla på andra halvan av Harry Potter och dödsrelikerna del 1, såg den första halvan i natt då jag inte kunde sova :D Det vill säga om det inte ringer kunder stup i kvarten förstås! Nå det ser vi sen..

Vad gör man inte för att må bättre

Från början hette det här inlägget "Vad gör man inte för att slippa en förkylning" och handlade om hur jag skulle undvika den. Nu är den ett faktum och jag fick skriva om mitt tidsinställda inlägg som jag skrev för 5 timmar sedan :) Så nu ser det ut så här:
.
Jag skrev ju igår kväll om att jag var lite rädd för att en förkylning hotar att bryta ut. Jag har haft lite hosta, en kliande, rinnande näsa och lite småont i halsen, men inget händer. Tills nu. Halsontet har kommit ut på motorvägen och det är väl bara att vänta på febern. Det blir nog till att avboka alla träningspass den kommande veckan och fortsätta dricka detta konstiga te som jag fick av mamma förra året. Det innehåller en massa nyttigheter men smakar tyvärr inte så bra. Men jag dricker ändå, det känns bra så länge jag övertalar mig om att det hjälper!


Muskler och kroppsfett

Idag har jag varit på Godbymässan och kikat runt. Jag har deltagit i så många tävlingar och lotterier som jag bara kunde, fikat med några fastrar och samlat på mig en massa broschyrer. Sen testade jag också på att mäta muskler och kroppsfett hos Alia. Det var bara ett kort test på 15 minuter så om man vill veta mer om t.ex. vitamin- och mineralbalansen, stressnivå m.m. så måste man boka in en längre konsultationstid. Men av denna lilla 15-minuterskoll så fick jag i alla fall veta att mina muskler och mitt skelett mår bra, bättre än medelvärdet! Så det var ju kul! Dock så var min fettprocent lite låg, 13,5 %. Efter att ha googlat runt lite så har jag kommit fram till att jag är undernärd... Typiskt... Så hon uppmanade mig att äta mera fett, men nyttigt sådant i form av olivolja, avocado och nötter. Men det är ju gott så det blir nog inga problem!
Fotat från tåget i måndags

Då asien kom till Vasa

I torsdags skulle jag egentligen ha farit hem från Vasa. Men jag stannade en dag till, för att kunna gå på sitz på kvällen! Temat var asien, och så här kunde det se ut:

Natti natti

Efter några dagar i Vasa tänker jag nu ta natt och förhoppningsvis vakna pigg och glad i morgon. Var på sitz igår och är lite trött nu (bilder från sitzen kommer i morgon!). Förhoppningsvis är jag också frisk då jag vaknar i morgon, men vi får se hur det är med den saken. Tyvärr tillbringar jag helgen ensam hemma med Ebba och Maya, Peter for just till Tallinn med två kompisar, så jag hoppas att jag inte blir sjuk, det är tråkigt att ta hand om sig själv :)
.
Fick en liten present när jag kom hem ♥ Hihi, kul med överraskningar!

(eller inte tycker han väl att jag luktar illa, att det var därför jag fick en tvål? Hehe!)

Med en klump i magen

Jag läser detta med tårar i ögonen och en klump i magen. Så modigt att hon vågar skriva om detta, men jag kan ändå inte låta bli att vara lite rädd för att hennes familj ska lista ut vem det är som skriver bloggen.
Jag gillar faktiskt det att hon skiljer på religionen och kulturen, det är vackert skrivet...
Klicka på länken och bli berörd.
.
Heder

Rock-Idol

Ojojoj så det ekar tomt här i bloggen :) Men jag har knappt suttit vid en dator här i Vasa! Och inte har jag tid med det nu heller... Ska rusa iväg till stan på Rock-Idolen på Ollis. Den börjar 9, man ska nog vara där innan 8 för att komma in, och jag måste äta innan det!! Bäst att jag rusar nu! Här fpr ni en idolbild på mig :)

Off to Vasa

I morgonbitti flyger jag över till Helsingfors, igen... Men den här gången ska jag vidare upp till Vasa. Ska gå på lite seminarier, ta några vaccin (vilken tur att jag skrev detta nu och inte i morgon, hade glömt att packa ner recepten!!) och träna lite yoga. Och så klart träffa en massa härliga vänner! Och det är den här underbara tjejen jag ska få bo hos ♥

Loppisfyndat

Efter en hejdundrande god farsdagsmiddag (nr 2!) bestående av oxrullader i gräddsås så känner jag mig ganksa mätt och belåten just nu. En god efterrätt väntar men sen ska jag nog hem och städa ett stycke gerbilbur, och kanske köra maskinen tvätt en gång till som jag glömde tömma innan jag for till mamma och pappa...
.
Men, över till något annat. Jag och mamma var på loppisrunda i går och då fyndade jag dessa:
Ett par nästans sprillans nya Northbrook skor för endast 15 euro. I min storlek! Perfekt!

Pappornas dag

Om en stund blir jag upphämtad av Henni så ska vi fara och handla lite mat som vi ska laga. Vanligtvis så brukar vår familj gå ut och äta på farsdag, men eftersom vi gjorde det förra helgen (avsmakningsmenyn på Nautical) så blir det en hemmamiddag idag. Lite senare ska jag visa er ett riktigt loppisfynd som jag gjorde igår!
.
Jag och Pappsingen på Nautical förra helgen

Lyhört gammalt hus

Det här har jag lyssnat på i dag, på discovolym:

.
Eller jag vet inte vad det var för artist eller låt, men det lät sådär... Ni vet vad jag menar... Det är han som bor ovanför oss som gladeligen delar med sig av sin musiksmak till en mindre glad Fanny.
.
Ibland låter det också så här:
.
Men då tror jag att det är hon som väljer, och det har jag inte så mycket emot :) Kunde sjunga med i hela låten då, hehe!

Going to Africa!!!

Så länge jag kan minnas så har jag velat fara till Afrika för att hjälpa barn. Och nu ska det bli verklighet! Den 16 mars 2012 går jag ombord på planet som ska ta mig till Tanzania! Eller ja, först till Doha i Qatar, sen till Nairobi, och sist till Tanzania, Kilimanjaro. Där ska jag sedan tillbringa 6 veckor på ett barnhem innan jag beger mig ut på egen hand i två veckor. Förhoppningsvis får jag ett stycke kompis med mig, men det återstår att se! Hur som helst så ska ni få följa med på hela resan här i bloggen! Det finns en ny kategori för det här till höger →
Jag längtar så att jag nästan spricker! Detta är nog min största motivation till att få klart gradun till februari... Tänk så perfekt; skolan är slut slut slut, det är inte riktigt vår i Finland då än, och då drar jag iväg till ett vaaaaaaaaaaarmt Tanzania för att sedan återvända lagom till försommaren i början på maj!
Bilder från google

På biblioteket

Denna morgon var det visst inte en bra dag att stiga upp 5 på morgonen på. Så här lät det när jag skulle meddela passagerarna om att de fick gå ombord på flyget till Stockholm:
.
Air Ålands flyg till Helsingfors är nu redo för ombordstigning. Nej, jag menar Stockholm!
Air Ålands flight to Stockholm is now ready for ombordstign... öhm, nej, ombor... Äh, Air Ålands flight to Stockholm is now ready for boarding.
.
Mycket lyckat... Tankarna var nog kvar i den varma sängen :) Men ett litet morgonskratt blev det i alla fall! Sen blev det ett yogapass på Avancia innan jag for hem och åt frukost.
.
Nu sitter jag på biblioteket och försöker koncentrera mig på gradun. Men mest sitter jag och flinar åt en man några bord bort som sitter och dricker öl :) Han har gömt den mellan benet och väskan, men jag hann nog se Pirkkas märke på burken då han diskret öppnade den :)
.

Kodak moment

Försökte få en bild på den otroligt vackra himlen i kväll och fick syn på de här fåglarna i ett träd.
Sedan fick de för sig att flyga i väg och jag fick himla bråttom att knäppa en bild, därav den lite sämre kvalitén...
Men tänk nu om jag skulle ha haft en systemkamera istället. Ja då hade det verkligen kunnat bli vackert!

Vill ha

Jag har länge velat köpa en systemkamera. Att fotografera är ett intresse som växer och växer, men tyvärr växer inte kassan i samma takt... Peter och jag har dock tänkt att vi ska köpa en tillsammans, men det blir nog inte riktigt än. Men när jag tittar på sådana här bilder så blir jag bara ännu mer sugen på en systemkamera! Tänk hur fina dom kunde bli då.

Min vecka

Så här ser min vecka ut... Som ni ser så är det inte så väldans mycket kul, mest bara gradu, jobb och mat :) Men lite kul har jag trängt in med träning och tupperware party :P Hihi!
Så här borde alla mina veckor se ut fram till februari, med det enda undantaget att det borde vara mer grönt...

Pictures

Från i går. Ett litet smakprov på vad ni får uppleva om ni far dit :)

6-rätters

Jag ljög lite i förra inlägget, det var inte alls 7 rätter på avsmakningsmenyn, utan 6! Plus några aptitretare/smakrensare som vi också fick. Allt var faktiskt supergott! Det enda jag kan klaga på var en rödbetsbit som inte passade ihop med ett vin :) Big deal... Nej men rekommenderar detta starkt! Menyn är byggd på den a la carte meny som dom har just nu, och byts då alltså ut varje gång menyn ändras. Men så här såg den ut nu:

7-rätters

Nu sticker jag iväg med min familj till Nautical för att äta deras avsmakningsmeny! Vi firar pappa som fyllde år i somras och farsdag som är på kommande. Det blir första gången resten av min familj äter en anvsmakningsmeny så det är kul! Först på Nautical för mig. men nu måste jag rusa, vi hörs i morgon igen då jag vaknat! Ha en trevlig lördagskväll!
En snabb bild på mig innan jag springer ut


Behöver jag ens säga min åsikt?

Bruden som kanske inte bryr sig så mycket om bröllopet

Därför ska du läsa för ditt barn

Nu tänkte jag starta upp en ny kategori här. Jag har döpt den till Gradu och det är vad den kommer att handla om. När man forskar (nu låter det som att jag gjort det mycket, men jag tänker på när jag skrev min kandidat...) så läser man massvis med litteratur och hittar mycket intressanta forskningar och fakta. Och nu tänkte jag att istället för att sitta och panta på dessa tankar så kan jag dela med mig av dem till er! Och vill men inte läsa om det, ja då hoppar man över!
.
I dag handlar det om högläsning. Något som de flesta (önskar jag kunde säga alla men det går nog inte..) föräldrar sysslar med när barnen är små, men kanske slutar med då de lär sig läsa själva. Men tänk då på detta:
.
Treåriga barn från läsfattiga miljöer använde mindre än hälften så många ord som deras jämnåriga kamrater som kom från goda läsmiljöer.
.
Vid fem års ålder hade vissa barn ur språkfattiga miljöer hört 32 miljoner färre ord sägas än det genomsnittliga medelklassbarnet.
.
Detta är taget ur Aidan Chambers bok Böcker inom och omkring oss (2011) där han diskuterar hur viktigt det är att man läser högt för barn. (s.79) Läser du för ditt/dina barn?

Ute på vift

Hej hej från Vanda! Ska jobba på flygfältet här i morgon så jag flög hit i dag för att vara med och se hur det går till här. Just nu ligger jag i sängen och tittar på Parlamentet, men jag ska nog sova snart. Måste upp tidigt och äta hotellfrukost ju! (Det var ju därför jag tackade ja till det här, eller hur? Hehe) Och kanske bäst att jag låter Peter sova ensam en natt så han får lugna ner sig lite. Haha, nej oroa er inte, jag skojar! Han råkade bara boxa till mitt ögonbryn med armbågen i natt (i sömnen) så i dag är det lite ömt :) Men jag vaknade inte när han gjorde det så jag sov nog rätt så tungt! Så bäst att jag stänger ner här nu och sover lite...

Kul att vara tränare

Ibland är det extra kul att vara tränare. T.ex. när simmarna måste simma med en mugg på pannan! (det är dock lättare än vad det ser ut, men det ser roligt ut!)



Dn´t try this at home

Nej, men coolt är det!

Hurtigast i stan!

Denna morgon började jag med jobb 5.30-7.00. Sen brukar jag fara hem och sova en stund, men inte i dag inte! I dag for jag till Avancia och körde ett yogapass på drygt 1 timme. Känner mig ruskigt hurtig med tanke på att klockan inte ens är halv 10 än!
.
Nu ska jag ta en dusch, och sen blir det till att läsa om läsning. Ska släppa ut de här två busarna att springa på golvet lite också!

RSS 2.0