2011 års sista inlägg

Knappt 2 timmar kvar på det gamla året. Många verkar tycka att nyåret inte är någon speciell högtid, att det är alldeles överskattat. Men det tycker inte jag. Visst är oftast förväntningarna lite väl höga ibland, men jag tycker om nyår. Jag gillar tanken med att fira in det nya året i goda vänners lag :) Kom igen, vem gillar inte god mat, skumpa och framförallt nyårsraketer??? Jag älskar fyrverkerier! Det är på något sätt lite magiskt...
.
I kväll firar jag med familjen och kusinerna, middagen är äten och senare ska vi gå till stan och titta på jubileumsraketer. Efter det hoppas jag på ett krogbesök, så vi får se vad kvällen för med sig!

Comeback i simbassängen

Ojh, vet ni vad jag just gett mig in på.... I morgon är det ju nyår, och då är det traditionsenligt nyårssim på Mariebad. Och nu råkar det sig så att det är bara 11 tjejer där, och med enkel matematik så är det alltså en tjej för lite för stafetterna. Så nu ska jag simma!!!! Oj kom och hjälp mig. Tack och lov är det bara 50 frisim men ändå! Vill ni se ett spektakel så ska ni komma till simhallen typ 11.45... sorry, tänkte lit fel, 12.30 stämmer bättre :)

Flygbiljetter - check!

Wiiihaaaaaaaaaa! Ännu ett steg på vägen! Vi bokade flygbiljetterna till Kilimanjaro redan tidigare i höstas men idag har jag betalt min! Vi fick hålla dom till 4 januari för att invänta ett förhoppningsvis lägre pris, och nu var dom hela 50 euro billigare än då vi bokade! Katsching! Åååååh, längta, längta, längta!
.

Det kallas väl inte mellandag utan anledning?

Det blev inte alls som jag tänkt mig i dag. Peter for på jobb till 8 och då skulle jag stiga upp. 9 skulle jag fara till gymet och köra lite styrka och sen skulle jag vara duschad och äten (kan man säga så?) redan innan 12. Och nu är klockan snart 12 och jag har inte ens kommit upp ur sängen... Täcket är så gudomligt skönt denna morgon, regnet piskar mot rutan och jag har ingen lust alls att stiga upp. Men jag måste nog göra det snart, ska bara läsa klart tidningen först. Sen blir det gymet :) Men i mellandagarna är det väl okej att göra så? Visst? Säg jo!

Finn ett fel

Här sitter jag och läser om hur man ska få sina gerbiler tama (jag vet, jag är lite sent ute med det så här efter 2 1/2 år, men ändå!) och så plötsligt kryper Ebba upp på min axel. Hon brukar göra det ibland, men stannar aldrig länge. Nu satt hon kvar i flera minuter och jag vågade inte röra mig ens litegrann! Dom är inte mycket till sällskapsdjur dom här gerbilerna, men ibland är dom nog bara för söta!
.
Update: Nu har hon krypit ner i min tröja och lagt sig där för att sova ♥ Snuttisen! Maya förstår ingenting, hon kan inte hitta Ebba någonstans :)

Use the Force

Hihi, jag älskar den här reklamen!
.

Annandagen

I dag är det Annandagen, eller som den också heter, Staffansdagen. Som ni förstår så har Staffan namnsdag i dag, och det är ungefär också den enda namnsdagen vi brukar komma ihåg i min familj, så Grattis lillebror :) Kameran har legat bortglömd under julen så jag har inte mycket att visa er, men kanske jag kan ta lite bilder på några fina julklappar om ni vill! Fast inte just nu, ligger utslagen i soffan och önskar att klockan ska bli 21, då kommer Victorias Secret Fashion Show!! Wihooo!!! Sen ska jag hämta Jossas kille från båten (Jossa kommer med en senare båt så därför, hihi) och sen sova. Det ska bli skönt att få gå och sova igen! Det var en hård natt... Men oj så kul! Men nu ska jag nog ta och skala en apelsin till mig och hoppas att c-vitaminen skulle göra mig lite piggare.

God Jul till er alla!

Jag vill önska er alla en riktigt God Jul med massor av god mat och dryck, trevligt sällskap och fina klappar! Själv tänker jag snart gå och lägga mig men först ett litet julkort till er från mig :)

Försök sitta och skriva gradu dagen innan julafton

Jag kan säga er att det inte är lätt! Jag skulle mycket hellre fixa mina naglar inför dopparedan, titta på en film och mysa med glögg och pepparkakor. Och det sistnämnda ska jag visserligen göra i kväll då jag och min familj ska fira lite jul, vi kommer ju vara på tre olika ställen i morgon så vi firar i kväll istället. Men att skriva gradu... Det. Går. Bara. Inte.
.
Dessutom fick jag i går ett härligt mail från tjejen på Amzungo volontärresor som ordnar vår resa om att vi kommer att få vara i Moshi i alla fall! Vi ville det, men till en början så skulle vi vara tvungna att vara i Arusha, men nu blir det Moshi i alla fall! Så här nära Kilimanjaro är det:
Gissa om ni kommer att få se bilder på berget ungefär sjuttielva gånger under vår tid där! :)

Lättroad

Jag såg en grej på facebook för några dagar sen som jag tyckte att var lite kul! Gå in på google och skriv Let it snow i sökrutan och sök. Vänta en liten stund så ska du få se att det börjar snöa. Vänta sedan en liten stund till, ungefär så länge tills sökknappen har ändrats till Defrost. Nu kan du hålla ner muspekaren och rita i snön :)

Förklaringen

Hihi, jaaa, visst var det ju en superenkel förklaring på mitt förra inlägg. Det var alltså detta som hände (men från ett ljus till ett annat, vilket jag ändå tycker är lite häftigare!) och förklaringen kan ni läsa här.
Det kan i alla fall vara kul att göra i skolan med barnen! Och där fanns massvis med andra bra experiment som jag nog ska kika in sen när det börjar bli dags för undervisning.

Häftigaste!

Alltså hör på det här. Jag blåste just ut ett ljus i adventsstaken (det till vänster på bilden) och då for röken mot ljuset till höger som fortfarande brann. Och vet ni vad som hände då? Jo, lågan "hoppade" och det ljus som jag just blåst ut började brinna igen! Skitcoolt tycker jag! Och såklart har jag stått och prövat göra det på nytt och på nytt och på nytt men det funkar inte igen... Fast man hör att det nästan "hoppar", men kanske det har blivit för kallt i luften där runt, eller nåt sånt finurligt!

Glöggtryffel

Ett önskemål från finaste Lotta om recept på julgodiset tänkte jag nu uppfylla. Stackarn ligger hemma och är sjuk, du kan nog behöva lite god tryffel!
.
Det här behöver du:
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • 5 msk muscovadosocker (vi hade inte det och använde farinsocker, det fungerade också)
  • 3 msk glöggkoncentrat (kan ev. vara lite mer)
Så här gör du:
  • Bryt chokladen i mindre bitar
  • Koka upp grädde och socker och ta av kastrullen från spisen
  • Tillsätt chokladen och glöggen och rör till en slät massa
  • Tillsätt smöret och rör lite till så att det blir en slät massa igen
  • Låt stå tills det stelnat ganska mycket, gärna i kylen eller ute så går det snabbare... Det tar ändå rätt länge...
  • Klicka eller spritsa ut tryffeln i folieformar
Nu gjorde vi inte exakt så där, vi hade glömt att det var en del som vi ändrat förra året och de papprena där det stod hade vi inte med oss :) Men bra blev det ju ändå! Men ett hett tips är att låta den bli riktigt stel i kylen/ute om man tänker spritza för det smälter ganska snabbt ändå... Och så bör man vara 2. Men egentligen är det jätte lätt! Och gott! Vi använde Marlis glöggkoncentrat.

Julgodisbakningen

I går tillbringade jag större delen av dagen hemma hos Peters föräldrar. Jag och hans mamma bakade alla möjiga sorters julgodis i mååååånga timmar. Och lyckat blev det! Eftersom ni ju omöjligt kan smaka på dessa små underverk så gör jag det bästa möjliga av det och låter er smaka med ögonen :)
Snickers och dajm
Glöggtryffel

4:e advent

God dag! (Egentligen skulle jag vilja skriva god morgon men jag vet inte om man kan det den här tiden på dygnet...)
Jag var lite sen i starten i dag så jag sitter och äter frukost (mammas nybakta hemvete! Mmm...) medans jag tittar på julkalendern, Mysteriet på Greveholm. Minns ni den??
Det är den 4:e advent och julkalendern är på, Mysteriet på Greveholm.
Förrästen, kan ni fatta att det är den 4:e advent och det inte finns en endaste snöflinga på marken? Det är inte ens närapå minusgrader!! Inte ens på natten... Jag hoppas att det hinner ändras, för lite snö skulle jag vilja ha.

Shopping

Dagen till ära har vi som en stor del av resten av Ålands befolkning varit på julklappsjakt. Vi hittade i alla fall allt utan att bli helt tokiga så jag är nöjd :) Nu ska jag börja slå in alla julklappar och sedan blir det middag, pasta carbonara! I morgon blir det julgodisbak med sambons mamma. Nami nami! Ett minus är dock att jag har ont i min vänstra handled och inte kan anstränga den så mycket utan att det gör ont, men uppstår det sådana problem får man väl komma på omvägar :)
.
Hittade 2 nya butiker i Vasa nu då jag var där. Den första minns jag inte namnet på men där fanns massor med klurigheter! Vanliga Rubiks kuber, ovanliga Rubiks kuber och massor med problemlösningsmanicker. Den andra är den butiken där jag köpte hjärtat.


Konstigt

Jag var in och kikade på nelly.com just och reagerade på en sak som jag aldrig märkt förut. Om man tittar på damunderkläder så ser det ut så här:
Medans det ser ut så här om man går in på herrunderkläder:
Jag undrar varför inte killarnas kroppar syns, alternativt varför tjejernas kroppar gör det...?

Torsdagsmyset

Nu är jag hemma igen! Lite sliten nog, trots att jag sov som en gris i natt! Men en sovmorgon till så ska det väl börja reda upp sig. I går orkade jag inte packa upp mer än några småsaker som jag köpt i Vasa. Och jag måste säga att jag är så himla nöjd med dom:
.
2 stycken små värmeljus"lyktor" från Pentik
Och ett hjärta att hänga på dörren från Säde


Mitt mål med den här dagen är att producera lite text till gradun samt att gå igenom enkäterna på nytt. Och äta lite julgodis :D Det är ju faktiskt fredag!

Ingen tid för datorer

Här i Vasa har jag alltid så mycket att göra de få dagarna som jag är här att jag knappt har tid att sitta vid en dator... Hittills har jag gjort en minitent, varit på saminarie, yogat, träffat vänner, besökt Ollis, varit hos tandläkaren och sprungit runt i butiker. På 1 1/2 dagar... Nu väntar jag på att klockan ska bli 15.30 så ska jag ännu på en handledning, sen på yoga igen och till sist till en vän på glöggkväll. I morgon åker jag hem, men innan det ska jag vaccinera mig :) Snacka om intensiva dagar! Men på fredag återgår allt till det vanliga igen!
.
Igår fick vi besök av Lucia i matsalen. Så mysigt! Jag älskar sånt!


På väg

Helsingfors järnvägsstation
.
Befinner mig någonstans mellan Parkano och Seinäjoki just nu och undrar hur sjutton jag ska fördriva den sista timmen till Vasa. Fram till nu har jag gått igenom kvitton för två månader och satt in i min ekonomi :) Det är så himla bra att föra ekonomi över alla inkomster och utgifter, man blir liksom lite upplyst (fast på samma gång är det ganska hemskt också...)
Ju längre norrut jag kommer desto mera snö ser jag på marken. Jag vet inte riktigt om jag gillar det eller ej. Jag tycker nog att det kunde få komma lite snö till jul hemma på ön också men nu är det så att jag tog en rullväska med mig till Vasa, för att jag inte orkade bära. Man kan ju hoppas att det är plogat så behöver jag inte lida allt för mycket av mitt val.

2011 års lista

Jag brukar inte göra listor. Men nån gång ska väl vara den fösta :) Den här hittade jag på Saras blogg och tyckte att den kunde vara lite rolig. Finns det ingen om förväntingar på 2012? Det hade också kunnat vara kul!
.
1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Jag sa upp mig från mitt (sommar) jobb. Inte så kul...
2. Höll du några av dina nyårslöften?
Jag ger inga nyårslöften.
3. Fick någon du känner barn?
Ja, en gammal god vän fick en fin son!
4. Dog någon som stod dig nära?
Tack och lov inte!
5. Vilka länder besökte du?
Sverige och Danmark.
6. Är det något du saknade 2
011 som du vill ha 2012?
Ledighet.
7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
Det måste nog bli, som ovan, då jag sa upp mig från jobbet... Eller då jag flyttade hem!!
8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag flyttade hem till min Peter, familj och Åland ♥
9. Vilket var ditt största misstag?
Att inte lägga ner mer tid på min gradu...
10. Vilket var ditt bästa inköp?
Hmm, jag vet inte om det räknas, men anmälningsavgiften till Tanzania-resan!
11. Vad spenderade du mest pengar på?
Vaccinationerna för resan till Tanzania...
12. Vad gjorde dig riktigt glad?
Att jag äntligen flyttade hem!
13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Njaaa, förutom vanliga förkylningar så är det nog bara ryggen som bråkar med mig...
14. Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2011?
Det känns lite trist, men det här året har jag nog ingen låt..? Eller kommer någon på en låt som borde stå här?
15. Mådde du bättre eller sämre under 2011 än vad du gjort tidigare år?
Både och. En depression i våras gjorde livet lite tungt och sommaren var lite stormig. Men hösten och vintern har varit toppen!
16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Gradun.
17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Grubblande. Jag är en grubblare och det är inte välkommet :)
18. Hur ska du fira julafton?
För första gången utan min familj. Nu blir det med Peter och hans familj istället, spännande! Men jag är säker på att det kommer att bli bra det med! Mest nervöst kommer det att bli att se hur julbordet skiljer sig :)
19. Blev du kär?
Jag var redan och är fortfarande!
20. Vilket program har varit det bästa på tv?
Morden i Midsomer! :)
21. Hatar du någon som du inte hatade förut?
Jag hörde en gång något smart: "Att hata någon är att ge den personen uppmärksamhet (och all uppmärksamhet är väl bra uppmärksamhet), det svider mer att vara likgiltig mot den." Men nej, jag har inte böjrat hata någon detta år.
22. Vilken var den bästa boken du läst under året?
Den bästa boken var nog Camilla Läckbergs nästsista. Jag minns inte vad den heter. Önskar dock att jag hunnit läsa mer.
23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Musik och jag är något som bara flyter på, så stora musikaliska upptäckter är det ont om...
24. Önskade du dig något som du fick?
Jepp, denna :)
25. Önskade du dig något som du inte fick?
Ekonomiskt oberoende?
26. Vilken var årets bästa film?
Det är lite som med musik här, jag är inte så uppdaterad. Men Red Riding Hood gav mig mardrömmar och Water for Elephants var riktigt bra.
27. Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag var på praktik, barnen sjöng för mig, jag fick ett kort och vi hade kalas med kokosbollar och saft.
28. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Jag tolkar det till nya människor, och då är det absolut mina kollegor på Air Åland.
29. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Alltid ett steg efter det rådande modet :)
30. Vad fick dig att må bra?
Att flytta hem till Peter, familjen och ön.
31. Vilken kändis var du mest sugen på?
Det där med kändisyra har jag aldrig riktigt förstått mig på. Lite häftigt är det ju om man träffar någon, men mer än så är det inte. Men det skulle vara häftigt att träffa Oprah eller Tyra Banks.
32. Vem saknade du?
Alla. Då jag varit i Vasa har jag saknat dem på Åland, och då jag varit på Åland har jag saknat dem i Vasa.
33. Vilken var din bästa månad?
Det måste nog bli november. Jag har varit glad och lycklig!
34. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Säkert hur mycket som helst. Men det låter jag bi att grubbla på :)
35. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
På många sätt: Jag kommer att ta examen från Pedagogiska Fakulteten och bli Pedagogie Magister. En av mina äldsta drömmar kommer att uppfyllas: jag ska åka till Afrika och hjälpa barn. Jag kommer förhoppningsvis att få ett fast jobb och bli vuxen :)

Stormen

Eftersom alla andra skriver om stormen så ska jag också göra det. Den har nu lugnat ner sig men spåren finns kvar... Kika in här på Nyans hemsida och kolla deras bildspel... Själv sitter jag på jobb just nu och är glad att det blåser mindre, på en båt skulle jag definitivt inte vilja sitta idag...

At the library

Hej hopp tjolahopp! (det där lät mycket piggare än vad jag faktiskt är..)
Bara för att ni inte ska undra allt för mycket vad jag håller på med så kan jag meddela att jag mest bara skriver, jobbar och tränar. Inte så himla intressant med andra ord. Och egentligen har jag inget spännande att skriva om nu heller så det är nog bäst att jag slutar här. Nu ska jag försöka tillverka en bra enkät.
Vilket meningslöst inlägg egentligen....

Man måste jobba hårt för sin öl...


Har vintern anlänt nu?

I går kom den första snön. Tänk att det tog så länge som till 5 december... Nu har den dock smält på nästan alla ställen, men isen på vattenpölarna är kvar så kanske det tänker bli vinter på riktigt nu!?! För min del får det gärna bli en ordentlig vinter för då känns det ännu bättre att åka till Afrika i mars!
.
Den här dagen inledde jag med ett zumba-pass. Det var länge sen sist, men fortfarande lika roligt! I morgon ska jag dock ta en vilodag, jag känner att min kropp behöver det... Men när det är så kul att träna! Något som inte är lika kul är gradun som jag nu ska försöka skriva en massa bra på. Wish me luck...
.
Bjuder på lite vinterbilder från förra året och önskar er en glad självständighetsdag!

Pepparkaka!

Det där med att fara på ett svinjobbigt träningspass direkt efter att man bakat pepparkakor (läs: ätit pepparkaksdeg) var kanske inte min bästa idé... Men det fungerade! Får se i morgon dock vad kroppen tyckte.
.
Förmiddagen tillbringade jag på Mariebad med Peters mamma, bror och brorsbarn. Barnen är såna charmtroll så det är alltid lika kul att få busa lite med dom! Tyvärr så bor dom i Sverige så jag träffar dom inte så himla ofta...
.
Men nu ska jag gå i duschen (åååh, vad jag önskar att jag hade ett badkar nu!) och sen blir det lite mera julkortspyssel framför TV:n.
.
Have a nice sundayevening!

Pysseldags

Här ska jag alldeles just påbörja årets julkortstillverkning. Var inte säker på att jag skulle få tid till det i år, men några ska jag nog hinna göra :D
I morse var det månadstävling för simmarna, och jag var med som funktionär. Det var länge sen jag var på en tävling så det var kul! Det var också länge sen jag träffade Peters brorsbarn men i kväll ska jag få busa lite med dem igen!

Marshmallow-night

Är ensam hemma i kväll. Dom började med julbord i går på Nautical så jag lär tyvärr inte se så himla mycket av min man fram till jul :( Men det är ju kul att dom har mycket att göra i alla fall! I kväll myser jag till det lite med julmust och marshmallows. Det enda som behövs är en gaffel, marschmallows och ett ljus! Om man inte har en öppen spis förstås... Det tar lite tid men då hetsäter man i alla fall inte :)

RSS 2.0