Ett litet födelsedagstips

Det är ju alltid så svårt att hitta på en bra present när folk fyller år, eller ännu hemskare, till jul när alla ska ha något. Jag tycker om att ge bort hemlagade saker, de brukar ju dessutom vara roligare att få också! Nu till julen så gav jag och Peter bort något hemlagat och uppskattat!
.
.
.
.
Lätt och något som går att använda! Ett extra plus att få något som man kan göra sig av med så det inte står i hyllan och dammar :)
.
Idén fick jag från början från Lotta som hade läst det i nån bok. En bra idé!

Tråkig måndag? Kanske det här kan pigga upp!

Det här är en film som alltid får mig att skratta! Låt mig presentera veckans film; For the birds! Av någon anledning så får jag inte upp klippet här på bloggen så klicka på länken för att se det...
.
Länk!

Slut på FM :(

Nu är FM över, snyft :( Det har varit kul och häftigt att få vara med om det. Blev taggad för mer! Hihi! Sista finalpasset avslutades med två finska rekord. Det första kom på damernas 400 medley och togs av Tanja Kylliainen med tiden 4.38.75. Den gamla tiden låg på 4.43.17, så det var en ganska ordentlig minskning!
.
Det andra, och sista, finska rekordet idag var i damernas 4x100 frisimsstaffett och togs av, surprise surprise; Cetus! Den gamla tiden var 3.45.07 och dom slog den med nästan en sekund: 3.44.30.
.
Summa summarum så har det tagits 8 finska rekord och några fler kval till kortbane EM! Good work! Och jag har inte gjort bort mig en enda gång :) Har varit livrädd för att halka när jag stigit upp för att kolla en vändning. Tänk bara om man skulle halka och trilla i vattnet på en simmare, piiiiiiiiiiinsaaaaaaaaaaaaaaamt... Har inte vågat prata om den med någon eller ens skriva ut det, då skulle det ju säkert ha hänt!

Sista chansen att se Finlands bästa simmare live i Vasa :) Kom och titta!

Som vändningskontrollant så får man ju se vääääääldigt många vändningar... Och jag har förvånats över hur många det är som inte lyckas tajma sina vändningar bättre, med tanke på att nivån ändå är rätt så hög. Och då tittar jag endast på en bana, av åtta... Men idag såg jag i alla fall en av dom sämsta :) Det var på 400 medley och dom var inne på sista hundringen som är frisim. I en frisimsvänding kan man i princip inte göra fel, det enda man behöver göra är att röra väggen. Om det sen är med huvudet, handen eller fötterna, det spelar ingen roll. Men den här simmaren som jag hade då, hon missade nästan väggen!! Ajaj... Dessutom ledde hon, och det mycket tack vare att hon hade så bra undervattens simning. Men hon vann heatet ändå, så det var ju tur! Men jag blev lite förvånad när fötterna just och just tog i väggen :)
.
Men hur som helst så är vi nu inne på det sista passet. Ska bli skönt, men lite sorgligt ändå... Men nu uppmanar jag er verkligen att komma och titta ifall ni aldrig varit och tittat på en riktig simtävling live. Det är häftigt, livat, stämningen är på topp och ljudnivån kommer att vara hög mot slutet! I promise! Och om inte det är tillräckligt för er så kan ni ju i alla fall komma och titta på extremt lättklädda och extremt vältränade killar och tjejer :P
.
Det är kanske inte så kul att vara där hela tiden, men om ni kommer strax efter 18 så kan jag lova er att ni kommer att få den bästa delen av hela tävlingen. Nämligen herrarnas 50 frisims final. Den är kort, just lite över 20 sekunder, men oj så bra! Alla ligger inom en sekunds marginal, förutom han som har bästa tiden, han drog iväg lite. Det kan till och med bli finskt rekord! Så kom och titta. Direkt efter det kommer dessutom dom avslutande finalerna! Härligt att se på! Så kom kom kom!

Lite försenade grattisar till lillebror!!!

Igår fyllde min lillebror Staffan 18 år. Jag hade så mycket annat på tankarna (säger man så?) igår så jag kom inte ihåg att skriva om det :( Så jag gör det idag istället!! Önskar dig välkommen in i vuxenlivet (trots att du alltid kommer att vara en liten snorvalp för mig :) <3) och är ledsen att jag inte kunde vara hemma på din dag...!
.
För ganska många år sen var han min lilla lillebror...
.
.
Men nu är han min stora lillebror istället :)

.
"Att ha en lillebror e inte lätt
han bara gapar och skriker i ett.
Åååååååååååååååååååååh
ungen gör mig galen
vet du vad
snart så flyttar jag"
.
Minns du den Staffan? :) Jag har sjungit den ganska många gånger för att retas! Men på riktigt så vill jag inte ha en annan lillebror, jag har redan den bästa! Love you!

Det bästa med simtävlingar

Trots att tävlingarna inte är slut än så kan man ju med gott samvete säga att det har spräckts många finska rekord den här tävlingen! Hittills 6 stycken! Det blev nämligen två till ikväll. Idag togs båda rekorden i stafetterna. Herrarna simmade 4x100 frisim på den nya rekordtiden 3.18.15 och spräckte därmed den gamla tiden, 3.19.57, med ca 1,5 sek. Direkt efter det tog damerna finskt rekord på 4x100 medley på tiden 4.05.13. Den gamla tiden var på 4.05.46. Herrarna kom från Jyväskylä och damerna från Cetus, Esbo.
.
Men nu när vi avklarat dagens rapport tänkte jag berätta lite vad det är som är det bästa med simtävlingar! För även om man blir blöt varje gång någon vänder (om man är vändningskontrollant alltså), det kan bli lite långtråkigt att kolla vändningar då dom simmar 1500 frisim eller att man måste vara där från början till slut utan möjlighet att gå på toaletten så är det för det mesta kul!
.
När jag själv tävlade så var det bästa spänningen och nervositeten som var helt galen innan loppet.
Adrenalinet när man står bakom pallen och väntar på att få komma iväg.
Spänningen vid startskottet och sen själva loppet.
Och såklart, om det gick bra, känslan efter!
.
Insimningen var något jag hatade men musiken som spelades då var så skön och peppande, och det är också musiken som jag älskar på simtävlingar nu efter att jag lagt av med tävlandet. De stunder som jag verkligen ler är två. Det ena är vid inmarschen till det sista heatet, "kuuma erä". Eller som i det här fallet, inmarschen till varje final. När simmarna går in bakom pallarna till skön musik, laddade till tusen!
.
Det andra är vid riktigt jämna lopp. Av någon anledning så är det oftast då herrarna simmar 50 frisim eller vid stafetter, men den ljudnivån som infinner sig i simhallen då är helt sjuk. Och jag kan bara inte låta bli att le, inifrån och ut. Det känns så mäktigt!
.
Som funktionär får man ju väldigt lite "time in the spotlight" så att säga. Men på vissa tävlingar så får man det. På lite större tävlingar, och det kan man ju säga att FM är. Vad jag pratar om är alltså inmarschen och utmarschen. Då får vi marschera in till skön musik medan alla tittar. Eller ja, vid inmarschen är visserligen hallen full med folk, men hur många tittar egentligen... Och vid utmarschen, ja då är hallen nästan tom på åskådare, simmare och tränare :D haha!
.
Nu blev det här ett långt inlägg, men jag ville dela med mig av de bästa delarna av simtävlingar. Och ni andra simmare och före detta simmare som läser det här känner säkert igen er!! Så ifall du är i Vasa och aldrig sett simtävlingar, kom och kika imorron! Bästa tiden är nog finalerna på eftermiddagen, t.ex. vid 18-tiden. Prisutdelningarna är inte dom roligaste att titta på, men om ni råkar komma typ 18.30 så borde ni få se herrarnas 50 frisim och två avslutande stafetter. Och om ni läst vad jag skrivit ovan, så förstår ni att det är det bästa!

Somliga straffar Gud direkt, andra efter två år

Idag har jag gjort något som jag inte har gjort på två år! Jag har simmat! Alltså "tränat" litegrann. Man blir lite inspirerad att simma lite igen nu när man är med på så här stora tävlingar som FM. Så idag passade jag på att prova mina talanger igen :)
.
Men att inte ha simmat på två år ger ju resultat också. Straffen började redan innan jag ens kommit i bassängen; simglasögonen gick sönder. Eftersom dom inte blivit använda så hade gummibandet mellan ögonen murknat... Men det fixade jag efter en stund. Men sen gick det faktiskt lite lättare än jag hade trott! Simmade dock bara 1200m men jag hade trott att det skulle vara mycket jobbigare! Det är ju kul! Fast sen vet jag också att det brukar vara relativt "lätt" första gången och sen blir det jobbigt. Så får se om jag provar igen nästa vecka!
.
Dagens morgonpass gick bra. Inga konstigheter alls. Ikväll har dom utlovat att något roligt ska hända. Får se vad det kan vara. Kanske bara ett trick för att få oss att orka i tre pass till :)

Dagens FM summering

Nu ska jag börja med något som man aldrig ska börja med, att be om ursäkt :) Haha, nej men det är så att den här helgens blogginlägg till största del kommer att handla om simning. För det är det enda som händer för mig dessa dagar. Jag är i simhallen 9-12 och 16-19.30. Däremellan tränar jag i simhallen och sen finns det inte så mycket mer tid till annat. Så jag vet att en del av er inte kommer att fatta varför just det är så häftigt eller vad vissa saker betyder, men så är det den här helgen! :) Och vill ni förstå något så fråga! Jag bits inte!
.
Kvällens finalpass inleddes då alltså med Finlands nationalsång... Kan jag den? Jo, typ 2-3 första raderna... Nåja, fint var det! Sen har vi flera bra prestationer idag! Jenna Laukkanen simmade in på ett nytt finskt rekord på 100 bröstsim. Den nya tiden lyder 1.06.96. Den gamla tiden var från 2009 och det var då Katja Lehtonen som hade den (1.08.08).
.
Sen avslutades även detta pass med ännu ett finskt rekord. Damerna simmade 4x200 frisim och den nya rekordtiden är 8.11.76 (gamla: 8.14.54). Det var simföreningen Cetus (från Esbo) som tog det, mycket tack vare Hanna-Maria Seppälä... Hon simmade sista sträckan och låg då ca 10m efter ledande laget (Simmis Helsingfors), och sen vann hon med ca 3m... Imponerande!
.
Mer uppdateringar kommer imorron :)

Finn ett fel

.
Ledtråd:
SM = Suomen Ennätys = Finskt rekord
.
Enligt detta skulle alltså Jani Sievinen vara född 1900 och således varit 94 år då han tog finskt rekord på 200 medley :) Haha, kanske lite fel!

One down, three to go

Första tävlingsdagen är över och jag kan inte säga att det gått annat än bra. Lite småsaker skulle vi tänka på tills imorron men så är det alltid! Hittills har det varit väldigt lite diskningar så det är kul. Kvällens finalpass fick dessutom några kval och rekord. Hanna-Maria Seppäla kvalade in till kortbane EM på 100 frisim och Tanja Kylliainen på 200 medley. Kul kul! Dessutom avslutades dagen med ett nytt finskt rekord! Herrarna från Jyväskylä simmade 4x200 frisim på 7.24.08, well done!
.
Nu ska jag ta det lugnt framför TV och dator resten av kvällen, imorron blir en ny likadan dag, plus lite träning i pausen... Sov gott!

FM i simning

.
Vasa har välkomnat Finlands bästa simmare! Idag började FM och det pågår fram till söndag. Jag är funktionär och kommer troligtvis att vara vändningskontrollant hela helgen. Jag tycker inte om att vara vändningskontrollant. Om man är ouppmärksam i 1 sekund så kan man missa ifall simmaren gjorde rätt eller fel vändning. Puh.. Och nu är jag dessutom på bana 5, vilket innebär att den nästbästa simmaren i varje heat simmar på min bana. Så jag får inte vila ens ett endaste heat.
.
Jaja, men kul är det ändå. Det är längesen jag varit på en tävling och det är kul att se alla simmare, dom är så duktiga... Och jag blir faktiskt lite inspirerad att simma själv. Kanske jag tar mig ett dopp på lördag under pausen mellan de två passen. Imorron och på söndag tänkte jag gymma. Måste komma igång med träningen!
.
Men nu blir det lite mat och vid 4 ska jag cykla ut till simhallen igen för finalpasset. Wish me luck :D

Ny design

Kolla kolla, ny design!! Haha, det skulle nog inte ha blivit klart om jag inte hade skrivit ut det här på bloggen :) Ifall ni inte ser det nya, eller om nåt inte kommer fram, prova att uppdatera några gånger. Ifall det är något som verkar helt konstigt eller inte fungerar, säg gärna till så ska vi se om jag kan fixa det!
.
Men nu ska jag fixa lite mat till mig, och sen fortsätta med tvätten som inte blev klar igår..

Madeira del 5

Sista delen :( Den här delen är också den med mest blandade bilder. Men det är väl bara att sätta igång!
.
Andra eller tredje dagen så var Atlanten lite vildare. Om man tittade rakt ut mot havet så såg det plattlugnt ut, men vid grannhotellet såg det ut så här... Vår pool klarade sig, den var högre upp!
.
.
.
Sista dagen, en bit från hotellet. Undrar vad det är som är mitt i vågen, en fisk? Fågel? Sjögräs?

.

.
Sista dagen var vi också och åkte kälke! Killarna drog igång kälken genom att dra den efter sig, och när det blev tillräckligt brant hoppade dom på bakom och styrde med fötterna! Medarna och deras stövlar hade gummibotten. Jag tyckte det var kul, Peter var lite skeptisk :D

.

.

.
Det var jättesvårt att få backarnas branthet och bergens/stupens höjd på bild, men om ni tittar på husgrunden så ser ni i alla fall att det lutar litegrann :) (Här slutade alltså kälkåkningen, efter ca 1 km)

.
Vår sista måltid på paradisön hade vi bokat in på en stjärnkrog; Il Gallo d´Oro. Innan maten tog vi en fördrink och jag valde Poncha, riktigt god faktiskt!!

.
Sen tyckte jag att drinken under, Nikita, hade lite speciella ingredienser så jag måsta ta kort på det. Ifall den nu verkligen är en av de mest populära sommardrinkarna så kanske man måste testa nån gång...

.
Maten som vi fick på Il Gallo d´Oro var enligt mig riktigt god, Peter som ätit på ett antal fler stjärnkrogar så tyckte att den hade kunnat vara bättre, i alla fall jämfört med priset. Men det var en trevlig sista kväll och jag hade gärna stannat kvar på ön i en vecka till...
.
En stjärnkrog är föresten en restaurang som har fått en till tre stjärnor. Restaurangerna rankas av Michelin, dom som gör michelindäck :) Man går in här och klickar vidare på "restaurants". Där kan man sen skriva in en stad och så får man upp restauranger i staden som har besökts av michelins rankare. Har den en stjärna så borde den vara lite bättre. Dock så har dom lite olika nivå på stjärnorna i olika länder. T.ex. så får många medelhavsländer stjärnor mycket lättare än vad restauranger i Norden får, så det är kanske lite orättvist.. Men hur som helt så har jag nu blivit stjärnkrogsdöpt :) Och känner jag min pojkvän rätt så var det inte min sista stjärnkrog :D
.
Hoppas nu att ni har tyckt om att jag visat bilderna från vår resa! Jag kan inte säga detta för många gånger; åk dit!!!!!

Tillbaka på Isabella...

.
Sitter återigen på Isabella på väg till Åbo och Vasa. Hoppas den här resan går lika fort som det gick hit förra veckan!
Just nu har dom Cubanska veckor på båtarna så när man kom ombord möttes man av detta:
.
Inte så bra bild kanske men det stod ett gäng lättklädda kvinnor och lite mer påklädda män där och hurrade när man gick ombord :) Ett ganska lätt sätt att få folk att le!
.
Har Ebba och Maya med mig den här gången. Lite bökigt är det men det är så tyst och tomt i lägenheten i Vasa så jag ville ta med dom, trots att mamma och pappa kommer upp om tre veckor :) Men dom är ju trots allt mitt sällskap!
.
Jag har ju ett avsnitt kvar med bilder från Madeira. Kanske jag skulle ta och få upp dem här nu idag, får se får se...

Lördag

Hej hopp gummisnopp!
Lite dålig uppdatering nu igen när jag är hemma.. Men lusten vill inte riktigt infinna sig att blogga när jag är hemma, det finns så mycket annat att göra!
.
Idag har jag varit hem till mamma och pappa och hjälpt mamma med hennes nya dator. Hon har också köpt en mac! Så idag har jag lärt henne hotmail och iPhoto :) Men det gick bra, hon är en duktig elev!
.
Peter och jag har just avnjutit en god middag med biff och bearnaisesås och ett gott rödvin till. Nu sitter vi och väntar på att det ska komma lite folk hit. Blir ingen utgång ikväll dock.
.
Det som är skönt är att jag har en hel dag kvar här innan jag åker tillbaka till Vasa! Jag tycker att det är riktigt skönt att kunna åka på måndagar istället för söndagar. Dels så känns det som att man får vara hemma längre, men sen så känns det också som att det inte är lika länge till jag får träffa Peter igen. Man har ju liksom påbörjat en ny vecka hemma!
.
Men nu ska jag sluta skriva om en massa olika saker här som inte alls hänger ihop och istället göra något annat vettigt :)

Slut på sockor

Aaah vad skönt det är att vara hemma! Ingen kunde komma och hämta mig från båten igår så jag fick ta bussen hem till Mamma och Pappa och vänta där tills Peter kunde komma och hämta mig. Kvällen spenderades sedan framför TV:n tillsammans med älskling! Fast jag längtade hela tiden tills vi skulle gå och sova så att jag kunde få somna breve han! Hihi!
.
Idag ska vi, hör och häpna, träna! Peter har fått ett presentkort på ett gym och jag ska komma med idag för att sen börja träna i Vasa när jag kommer tillbaka. Får se hur det kommer att gå :) Men först blir det lite småärenden på stan. Jag måste köpa sockor, trodde jag hade lämnat kvar några par här men det hade jag visst inte.... Oooops!

Snö i stora lass, fortsättning

.
Den här bilden tog jag inatt när jag gick till bussen. Är egentligen rätt glad att åka ifrån det där, för det var ganska slaksigt. Men jag vet inte riktigt vad jag kommer hem till heller, glashalka säger alla, och just nu är det bara dimma dimma dimma här ute i skärgården...
.
Men jag är glad att jag åkte buss, den blev bara 10-15 minuter sen men hade jag tagit tåget... Ja ni ser ju hur spåret ser ut... Finns det plogvagnar eller hur fixar dom sånt där?
.

Snö i stora lass

Om en stund ska jag traska iväg till bussen. Får se hur det går, det har nämligen snöat. Och då menar jag inte lite, utan på 5 timmar så har det snöat 20 cm!!!!!!!!!! Fatta hur mycket det är!!
.
Kom hem runt halv 1. Lite trist faktiskt för det var bra på Ollis! Massor med folk som man känner och det är inte så vanligt nuförtiden... Men men, det kommer väl fler tisdagskvällar :)
.
Nu ska jag vänta ut den sista tiden och sedan lufsa iväg! Sov gott!

Öronproppar

Tjosan!
Inatt har jag sovit med öronproppar. Eller ja, i alla fall en del av natten. Dom höll på att skrapa snö här utanför i morse och då är det omöjligt att sova. Så jag löste det med öronproppar. Däremot är det nog inte ett så bra alternativ om man ska upp tidigt, för med öronpropparna i så hör jag inte väckarklockan :D haha! Men idag var det ingen fara.
.
Har haft en lektion idag, helt värdelös... Diskuterade sådant som vi diskuterat för 4 år sedan.... Kul. Men nu ska jag snart på jobb och sen kommer Lotta hit. Vi ska ut på en nykter Olliskväll. Och ja, den kommer att bli nykter för jag ska med bussen inatt. Ska åka heeeeeeeeeeeeeeeem!!!!!!!!!
.
Men nu ska jag läsa lite innan jag far på jobb, uppdaterar imorron, kanske :)

Japaner...

har ju glömt bort att lägga upp veckans klipp under hela julen ju! Men nu kommer det ett klipp! En kompis till mig la upp den här på Facebook, det är ganska imponerande måste jag säga :) Så jag vill också dela med mig av den!
.
Allt ska dom alltså hitta på i Japan :) Men duktiga är dom!
.

Att det ska vara så svårt att få något gjort

Sitter i skolan nu och väntar på att klockan ska bli tre. Ska fundera lite på ett grupparbete med några medstuderanden... Sen ska jag hem och göra en massa saker. Var till och med så duktig att jag skrev en lista innan jag for hemifrån, det är nog det bästa sättet att faktiskt få saker gjorda. I alla fall känner jag mig själv så bra att jag vet att jag skulle lägga mig på soffan och inte göra nånting idag om jag inte hade min lista!! Måste få lite pli på vardagen!

Och på tal om att få saker gjorda... Har sen innan jul suttit och pysslat med en ny bloggdesign, men inte fått den klar. Och det finns många orsaker. Den första och största är den att jag inte kan så mycket om det, skulle vilja ha en fin header med bilder och så, men jag vet inte hur man gör :( Sen det andra är att jag inte orkat :) Haha, som jag sa, man måste skriva upp det. Så nu när jag skrivit upp det här så att alla kan läsa det så kanske jag faktiskt får lite gjort! Om jag kommer på hur.... Om någon känner sig hugad att hjälpa till så är det bara att anmäla sig, hehe.

Kvällen som inte blev som den skulle

Ja den var igår kan jag ju säga er! Ojoj... Jag och Lotta träffades för att ta en öl eller två på O´malleys. Och det var faktiskt på väg att bli bara två öl, men sen kom det ett bröllopssällskap dit. Och alla gästerna var från London och Nya Zeeland (O´malleys är en irish pub). Så när jag kom tillbaka till vårt bord från toaletten så ser jag att det står en kille och pratar med Lotta.  Han står kvar fast jag kommit och efter ett tag sätter han sig ner. Han var jättetrevlig, från London tror jag, inte alls på eller flörtig eller nåt. Så vi satt och pratade med han ganska länge, och några av hans tjejkompisar som kom förbi då och då. Alla jättetrevliga!
.
Sen skulle dom vidare till Royal. Dom hade ordnat på förhand att alla bröllopsgäster skulle komma in gratis och utan garderobsavgift och dom ville att vi skulle komma med. Jag skulle ju jobba idag så jag var lite tveksam, men för att inte lämna Lotta ensam med dom, för det ville hon ju såklart inte, så for jag med. Men jag hade ändå inte tänkt bli nå länge!
.
Men jao... Vi började sen dansa och det var lite mystiskt. Dom dansade lite annorlunda än oss, lite fånigt ibland :D Jag själv tycker att jag och Lotta är ganska bra på att dansa, men vet ni vad dom sa!?! Flera gånger under kvällen sa dom att vi dansar konstigt, dom skrattade åt oss och höll på. Nog för att jag kan erkänna att jag inte riktigt var på topp igår men man säger väl inte så till folk!? Vad hände med dom trevliga engelsmännen?????
.
Jaja, kvällen slutade med att jag gick och sova 4... Så i morse var det lite jobbigt att stiga upp. Och det värsta är, att jag har varit bakis idag!!! Jag är nästan aldrig bakis! Och så måste man vara på jobb... Usch... Men det var nog ett resultat av lite dåligt med mat, lite för många shottar (engelsmännen bjöd på shottar hela tiden) och för lite sömn... Det blev faktiskt inte många öl, bara 3 tror jag, så det kan jag inte skylla på!
.
Men ja, nu vet ni vad jag hade för mig igår... kvällen som inte blev som den skulle...

Madeira del 4

Här kommer nu den efterlängtade (eller ja, ingen har väl direkt frågat efter den men jag kan ju i alla fall hoppas att ni vill höra om det, så jag inte skriver i onödan :)) fortsättningen på vår Madeiraresa! Vi hyrde ju då alltså en bil i två dagar och här är bilderna från andra dagen. Det är inte lika många bilder så det blir bara en del. Om en stund kommer ni att förstå varför det inte blev så jättemånga bilder :)
.
På väg över till andra sidan ön. Där fanns ett ställe som man kunde sola och bada vid, och man kunde också bada i Atlanten, så dit skulle vi. Men vädret var lite regnigt så det blev inget av det...
.
Peter råkade få ögongen på en skylt om någå gråttor så vi for och kollade vad det var. Riktigt intressant visade det sig!
.
Madeira är alltså en vuklanö. För inte så många år sen hade man hittat några lavagångar i bergen som nu var en bra turistattraktion! Här var en gång som var 1 km lång!

.
Taket såg ut så här. Det är inte stalaktiter för bergen är inte kalkrika, utan dropparna kommer från lavan.

.
Och så här såg golvet ut. Lavan har stelnat medan den sakta flutit neråt och därför bildat dessa vågor.

.

.
Här var en källa med vatten som kom inifrån berget. Vattnet var drickbart, smakade ingenting! Bara friskt vatten!

.
Inne i grottan droppade det vatten lite här och där, och med det vattnet så kom det små frön. Var än man hade satt upp en lampa och fröna fick ljus så började dom växa. Det tyckte jag att var ganska häftigt!

.
Porto Moniz, där vi skulle sola och bada. Just här är det faktiskt sol, men det varierade så mycket mellan sol och regn att vi inte stannade så länge.

.

.

.
På väg upp i bergen igen.

.
Det var ganska vackra vägar att köra längs!

.
Men ca 5 minuter (eller mindre, minns inte riktigt) efter den här bilden såg det ut så här. Det blåste galet mycket men vi tyckte att det var häftigt!

.
Efter en liten stund såg det ut så här. Det var också häftigt i början. Men efter att ha sniglat fram i dimman i ca 10 minuter så började det vara lite jobbigt. Sikten var ca 20-30m, vägarna slingrade sig neråt och man såg ingenting åt något håll. Allt var vitt. Helt vitt. Det hade kunnat vara ett stup eller en åker breve vägen, utan att vi visste om det...

.
När vi kom ner igen fick vi ett bevis på att det var en rejäl dimma vi kört i... Jag skulle tippa på att dimman är på en höjd av ca 300-400m, och berget var kanske 1000m högt.

.
En cool bild som jag tog på Peter när han klättrat ut på en pir!

.
Snart börjar jag faktiskt ha slut på bilder. Men det blir åtminstone en del till! Nu ska jag hoppa in i duschen och försöka fräscha till mig lite...

Madeira del 3

Jajjemen, del 3 idag också, men del två av del tre!Efter att vi hade varit i Santana började vi köra mot den nordostligaste punkten på Madeira. Här hade jag hört att man skulle kunna se de finaste soluppgångarna. Nu for vi ju inte dit för att se soluppgången eftersom det var mitt på dagen, men jag kan mycket väl tänka mig att det är vackert där vid soluppgång!
.
.
Av någon anledning så fick Peter för sig att vi skulle klättra upp till toppen på det högsta berget, och det såg inte allt för jobbigt ut så jag sa okej (eller egentligen hade jag inget att säga till om :))
.
Peter blickar mot toppen
.
Det var svinjobbigt att klättra upp men väl uppe var det riktigt fint!
.
.
.
.
Och blåsigt :)

.
Nere igen, trött och med skorna fulla av småskräp!

.

.
Här är flygplatsens landningsbana :) Motorvägen går under den!

.
Här är slutet på landningsbanan. Om inte flygen hinner få stopp så plopp :)

.
Ligger i soffan och tittar på TV nu och tänker inte röra mig ur fläcken förutom för att hämta mer vatten, snyta mig och gå på toa. Det var mycket på jobbet idag, en massa olika frågor och ärenden så ja e rätt slut. Förhoppningsvis kommer jag att sova gott inatt!

13 januari 2011

Åååh vad det kan vara frustrerande att försöka hitta på en bra rubrik ibland! Då blir det så här istället. Ska snart iväg på jobb, årets första :) Hade gärna stannat hemma och tagit det lugnt men det är ju bara 3 timmar så det ska nog gå bra! Men jag längtar så himla mycket tills ikväll när jag får gå och sova. Även om jag sov rätt dåligt inatt så var de stunder jag sov hur sköna som helst!!
.
Idag har snuvan slagit till :( Det är på ett sätt värre än feber, för man är sjuk, men det berättigar en ändå inte riktigt att ligga i sängen hela dagen... Fast samtidigt lessnar man ju rätt fort på att ligga i sängen, det är ju jag ett levande bevis för att jag inte klarar av :) Men jag tror också att det är för att jag är ensam. Skulle jag vara hemma skulle det vara en helt annan sak!
.
Tidigare i veckan bokade jag föresten in en ny resa! Den är i Mars och destinationen är Umeå :) Ska bli jättekul att åka tillbaka dit och hälsa på! Dessutom kommer Peter med den här gången så det blir extra kul! Men nu ska jag skriva lite skolarbeten innan jag försiktigt trampar iväg till simhallen!

Madeira del 3

Den här gången blir det del 3 del 1. Vi hyrde nämligen en bil i två dagar och körde runt. Del 3 är alltså första dagen av dom två. Men för att det inte ska blir tusen bilder så har jag delat upp det i två delar.
.
Så, vi hyrde alltså en bil och körde upp i bergen. Eller jag körde, Peter hade tappat bort sitt körkort några dagar innan vi for så han fick ju inte köra :) I början var jag lite nervös, men efter ett tag så var det rätt kul att köra! Vägarna upp i bergen var ju som serpentiner och på vissa ställen väldigt branta. Men dom var i bra skick, asfalterade och tillräckligt breda för att möta andra bilar. Jag hade inte velat möta en buss men det slapp jag tack och lov göra!
.
Vår hyrbil var en ganska ny Nissan Micra. Den klarade bergen ganska bra :) Uppför fick man köra i tvåan hela tiden, trots att det lät en massa. Men om man satte i trean så orkade den inte :) Haha! Det läskigaste med att köra där var nog att det många gånger var ett 500 m stup precis breve vägen, men det var nog mest Peter som tyckte att det var äckligt. Han satt ju precis breve och tittade ut, medan jag var fullt koncentrerad på vägen!
.
Naturen varierade väldigt mycket på den lilla ön. På den översta bilden har det visserligen brunnit, men det fanns allt mellan barrskog, frodig skog, nästan djungel och trollskog.
.
.
Det fanns många småforsar och vattendrag
.
.
Vilar på ett passligt ställe
.
På väg upp till ett högt utsiktsberg körde vi genom lite moln!
.
Upp till bollen körde vi!

.

.
Högst upp: 1818 m. Räcket kändes stabilt...

.
Liite längre ner :) Men samma berg

.

.
Ett häftigt träd som jag såg. Det är fullt av vad jag tror är skägglav (eller nån annan hängig lav). Och sånt växer inte där luften är förorenad, den är nämligen jättekänslig. Därför har vi inte så mycket av det hemma. Men här var det tydligen bra!

.
Så här kunde folk ha sina parkeringsplatser vid husen. En liten plattform rakt ut från berget där man ställde bilden. Kanten var oftast inte mer än kanske 15 cm hög... Jag skulle inte ställa mig där. Än mindre gå ut ur bilen...

.
Ett typiskt Madeiranskt hus. Numera tror jag att dom mest är till för utställning, eller som den här, en blomaffär. Men någon bor kanske fortfarande i såna hus! Fanns bara i staden Santana.

.
Lite vackra vyer :)

.

.
Det var dagens bilder! Får se om jag hinner med nästa gäng imorron. Har en ganska lång dag så får se vad jag orkar med sen... Är inte riktigt på topp ännu...

En sista dag hemma

Igår funderade jag på om jag kanske skulle fara till skolan idag, men jag ångrade mig. Har en rätt lång dag imorgon så jag tänkte att det kanske är bästa att stanna hemma en dag till. Dock kunde jag ju inte ta det lugnt idag heller. Har försökt komma på nåt sätt för hur jag skulle kunna sitta med min Mac vid matbordet med internet (har bredband så måste ha en kabel), och enda sättet är att möblera om. Så det gjorde jag i morse. Sen när jag var färdig hittade jag ett annat internetuttag i lägenheten och förstod att det enda jag hade behövt göra var att flytta på bredbandslådan. Suck.. Och ommöbleringen var inte bra så jag flyttade tillbaka allt. Sen när jag skulle in på internet så fungerade det inte!!!!!!!!!!!!! Det var väl ett jävla telefonuttag eller nåt. Morr........ Så nu är allt tillbaka precis som det var igår... Måste köpa en längre internetkabel bara...
.
Lite senare kommer det upp mera bilder från Madeira! Så kika in senare ikväll för lite sol och värme!

Varför kan jag inte bara ta det lugnt när jag är sjuk?

Så fort jag är sjuk så får jag lust att göra en massa saker som jag inte hinner med annars. Eller ja, inte om jag är helt däckad men som nu, lite stegring och så. Som idag har jag småstädat, diskat, inrett lite och sytt... Inget som i sig är särskilt jobbigt men när man är sjuk så skulle man ju kunna vila... Men från och med nu ska jag inte göra nåt på hela kvällen. LOVAR!
.
Men början på dagen var i alla fall bra, mår alltid bättre på förmiddagen så då passade jag på att gå några ärenden som jag behövde. Men nu ska jag fortsätta titta på TV medan alla mina kompisar förbereder sig för en helkväll på Ollis... Jaja, det kommer ju fler tisdagar :D

Madeira del 2

Del två i serien om Madeira :) Yey!! Idag koncentrerar jag mig på nyåret, julen och staden; Funchal. Funchal var en mysig stad att gå runt i, och speciellt i hamnen finns det flera uteserveringar som är öppna på nätterna. Många kvällar satt vi där och drack en öl eller två, vin eller sangria! Dessutom var det billigt! En öl kunde kosta 1,50€ om man hade tur, men såklart kostade dom lite mer på vissa, en kanna sangria 9,50€. I butik var det såklart billigare än på uteserveringar, vi köpte med oss lite vin hem, våra enda souvenirer :) Viner som hemma kostar 5-10€ kostade där 1-5€. Dessutom var taxin superbillig! Vi tvekade inte en enda gång ifall vi skulle ta taxi in till stan eller gå, det var ca 3 km och kostade 4-5€!! Men vi gick nog några gånger också :D
.
Nåja, slutpratat om det nu! Nu ska jag visa bilder!!
.
Juldekorationerna hade dom inte sparat in på!
.
.
.
.
Jag tog inte så många bilder på fyrverkerierna men här är tre i alla fall. Fyrverkerierna på Madeira ska höra till dom bästa i världen och nog var det mycket alltid! Jättemycket! Men inte koordinerat på något sätt, vi har nog rätt bra hemma också :) Men dom sköt från tre ställen, havet och två ställen på land. Jag hörde senare att det är tradition att dom börjar skjuta raketer inne i Funchal, och sen ska båtarna utanför svara med sina raketer. Det kommer nämligen in kryssningsfartyg från karibien för att se fyrverkerierna.

.

.

.
En restaurangbåt och bergen bakom Funchal i bakgrunden

.
En mysig uteservering som vi tog en halv flaska vin på. Tyvärr satt båtarna fast i botten så det tog bort lite av charmen :)

.
I viken där nere är hamnen där vi tillbringade mest tid när vi var inne i staden

.
En dag gick vi på vinprovning! Det var gott! Blandys Madeira.

.

.

.
Hittade en söt miniatyrby mitt inne i stan!

.
En mysig restaurang som vi åt på: Tokos. Kocken tyckte visst om att ha det frodigt och grönt runt om sig!

.

.

.
Sådärja, det var bilderna för den här gången. Men var inte oroliga, det finns maaaaaassor mer!

Madeira del 1

Här kommer nu första delen av bilderna från Madeira. Jag har massor med bilder och lika mycket att berätta, så jag kommer att dela upp det i olika delar. Första delen handlar om hotellet som vi bodde på. Vi bodde på ett jättefint hotell, 5-stjärnigt, stilrent och snygg, men kanske inte så jätte mysigt. Det hette CS Madeira atlantic resort & sea spa och hemsidan hittar ni här.
.
Vi kom alltså till Madeira sent på kvällen den 30.12.2010. Nästa dag vaknade vi till sol, helt underbart!! Vi hade förväntat oss temperaturer kring 15 grader, men det var runt 22-23 hela dagarna. Dessutom var luften fuktig och vindarna varma, så vi hade det hur bra som helst! Första dagen tog vi det därför lugnt och solade vid poolen.
.
Här är badrummet. Stora speglar och badkar! Me like! Fast jag måste erkänna att det kändes lite lustigt att sitta på toaletten mitt emot en enorm spegel... :) haha!
.
.
Rummet var stort och avlångt, här är "vardagsrumsdelen" och balkongen. Andra bilden visar "sovrummet" och hallen.
.
.
Nedre aulan, här hade dom nyårsmiddagen, men vi deltog inte i den.
.
Hotellet sett från övre terassen, från havet

.
Övre terassen

.
Peter på övre terassen, Atlanten i bakgrunden

.
Bild på nedre terassen, poolområdet, från övre terassen

.
Här låg vi och solade första dagen, och andra, och tredje, och lite fjärde också!

.
Som man kan se på nästsista bilden så var den ena poolen sönder. Atlanten hade tagit den ca 1 vecka innan jul 2009 i en kraftig storm och tre dagar senare hade en ny likadan storm förstört lite mer... Golvet på terassen hade också spolats bort, så det som hade varit "mjuk" cement med fina stenar i, var nu bara stenar, sylvassa!!!!
.
Så, det var första delen, imorgon kommer andra, tror det får bli lite nyår och stad då!

Tillbaka i verkligheten

Hej hej! Är det någon kvar där ute som läser min blogg? :) Hehe, men nu är jag tillbaka till lite bättre uppdatering!
.
Kom till Vasa inatt och det blev kanske inte den bästa starten. Bussen var full och det var jättevarmt, plus att jag blev sjuk inatt... Känns som om jag har ett litet rivjärn i halsen som bara växer och växer. Febern kommer krypande och kroppen värker. Jag har en känsla av att det kommer att bli en sömnlös natt. Tur att jag är ledig imorron. Men nog klagat om det, jag kommer ju i alla fall att ha tid att uppdatera om resan, för jag har massor av bilder att visa och att berätta! Jag önskar att jag fortfarande var på Madeira, ville verkligen inte komma hem...!
.
Nu ska jag kurera mig med finrexin och te, försöka orka laga lite mat och sen ringa hem och känna mig lite ynklig. Varför kunde jag inte bli sjuk lite tidigare så skulle jag ha stannat hemma nån dag till och bli ompysslad...? :)

RSS 2.0