Pa safari

Medans ni laser det har ar jag pa safari. Det ar en fyradagars safari fran fredag till mandag. Och vi ska talta!!!! Jag ska beratta allt da vi kommer tillbaka, men jag har tidsinstallt nagra inlagg sa att ni ska ha nagot att lasa och titta pa!

Forst lite bilder fran marknaden! Det var trangt, massor med saker och lite otrevliga forsaljare. Det ackligaste var kottet som hangde dar. Flugorna kalasade pa det och det luktade illa... Vi fick dock inte ta bild pa det. Men har ar nagra andra:









Vi kopte agg, som vi fick i en pase.... Mycket opraktiskt, men de holl! Har sitter vi pa ett kafe' som vi hittade. Sjukt goda smoothies, milkshakes och juicer dar! Medans vi satt dar gick tre skolflickor forbi. De vinkade at oss sa vi vinkade tillbaka. Sen gick de, trodde vi. De kom in, stallde sig bakom oss och bara stod dar och tittade. Sa himla mysko... Sen vet vi inte om personalen sa at dem eller om det var vakten utanfor som stod och stirrade pa dem som fick dem att ga. Men de gick i alla fall...


Glom inte att kika in Julias blogg. Det finns en lank till hoger pa sidan. Och att lamna en kommentar :)

Lite smatt och gott fran Moshi

Forsta dagarna vi var har markte vi att det brinner sma brasor lite overallt. Vi fragade varfor, det verkar ju lite dumt med tanke pa att regnperioden ar 1 manad sen... Men de sa att det inte ar nagon fara, och hittills har vi faktiskt inte sett att det skulle ha spridit sig. Det de eldar ar sopor... Den har brasan ar dock mycket stor:



Det syns inte sa bra pa bilden, men brasan ar rakt under nagra telefonledningar. Forst trodde vi att det var elledningar, men det var det visst inte. Men dumt ar det hur som helst.

I sondags var vi ut och at med familjen som vi bor hos, Vickys familj och en svensk kille som var volontar har forrra aret. Han hade bott hos samma familj som vi bor hos och kom pa besok. Linus heter han. Det var kul att traffa nagon som gjort det vi gor, och som kunde visa oss runt lite. Restaurangen vi var till var en riktigt fin restaurang. Vi bestallde en san meny dar vi forst fick in en massa tillbehor pa en 2 vanings snurrtallrik med en flagga pa topp. Sen kom de in med en massa kott efterhand. Da man var nojd tog man ner flaggan!

Linus, Vickys son Tony och snurrtallriken.


T.ex. sa har kom dom in med kottet, pa ett svard...


Linus visade oss ocksa till ett hotell som har pool. Det var sa skont att fa bada lite! Sa dit kommer vi nog att fara igen!


Vi har ocksa bakat lite har. En gang bakade vi kanelbullar. Forsta gangen vi tankte gora det blev det stromavbrott precis da vi skulle borja, men andra gangen gick det bra. Det blev ca 45 bullar, och jag kan lova er att de var omtyckta i familjen. De tog slut pa tva dar, och da at vi kanske 2 var!
I gar bakade vi kladdkaka som vi tog med till skolan i dag. Sa har sag det ut:

Smalter smor pa gaslaga


Och sa har sag det ut da vi delade ut dem. Mycket omtyckt!

Hej da fran skolan

I onsdags fick vi presenter av lararna eftersom de skulle ga pa lov och vi inte skulle ses mera. Vi fick en gruppbild pa oss och lararna och sen det har tyget. Sa himla gulligt. Var 2 roda sekunder fran att borja grata...



Vi kande oss verkligen behovda har, de var sa himla tacksamma. Som jag skrev nagra dagar sen sa malade vi solsystemet pa en vagg. Lararna hade velat att vi skulle mala mer for de tycker att det ar sa fint med alla malningar som finns pa vaggarna. Tyvarr hade vi inte tid med nagon stor malning men denna gjorde vi:


Sen skrev vi vara namn pa den langden som vi sjalva ar! Pa solsystemet skrev vi saklart ocksa vara namn!

I torsdags var vi som sagt sista dagen pa skolan. Vi kanner verkligen att vi har gjort ett intryck pa eleverna och de ar sa himla karleksfulla. Det ser ni nog pa bilderna har under...

Jag har lart eleverna i arskurs 2 att gora ugglan! Sa nar jag kommer in gor de sa har och sager ho-hoo :)




Jag och Prosper, som gar i sexan. En riktigt cool kille!


Sa har fast lite fler elever brukade det se ut varje gang vi gick nagonstans pa skolan.




Sista bilden fran skolan. Ar det inte varldens vackraste ogon? De ar enorma (syns dock inte sa bra), svarta och spetsiga...


Hoppas ni inte trottnar pa bilderna pa barnen, det kommer att komma fler :) Barnen pa barnhemmet ar nog lika intresserade av att bli fotograferade! Men jag ska forsoka ta fler bilder pa omgivningen och sa. Ar det nagot speciellt ni skulle vilja att jag berattade om?

Puss och kram till er alla!!! :)

Mount Kilimanjaro

Mamma undrade i forra inlagget om vi i Finland kan lara oss nagot av skolan har i Maoshi. Och en sak som jag speciellt reagerat pa ar att de aldre eleverna verkligen tar hand om och hjalper de yngre. Det ar fint att se och det skulle kunna vara lite mer sa hemma tycker jag. Just nu kommer jag inte pa sa mycket mer, lararna ar t.ex. inte sa effektiva har. De utnyttjar inte tiden. En lektion som jag tittade pa sa fick eleverna ett papper med en kort text som de en och en skulle komma fram till lararen och lasa det hogt for henne. De som inte laste fick bara sitta och vanta. Och det var sa en hel lektion... Hade jag haft en san lektion pa min praktik hade jag fatt underkant :)

Vad tyckte in om filmen foresten? Sa dar gor dom alltsa varje morgon och eftermiddag.

Men till rubriken da. I lordags besteg vi Kilimanjaro! Inte till toppen dock, det gor man inte pa en dag. Vi gick till "first hut" som ligger pa 2720 m hojd. Men jag kan saga er att ingen av oss hade orkat ga hogre. Det var sa sjukt jobbigt! Men spannande!

Pa vagen till vandringsleden stannade var chauffor pa ett stalla och sade att vi maste vanta lite for motorn var overhettad. Han hoppade ur, lyfte upp motorhuven och sa satt vi dar och vantade. Plotsligt kom en man med den har sotingen pa en pinne.



Sen nar vi hade tittat klart pa den sa ville han ju saklart ha pengar. Vi kande oss saaaaa lurade :) Dumma turister :) Och jag kan ju ocksa saga att bilen var igang hela tiden, sa den var ju knappast overhettad... Hehe. Men det var ratt kul! Sa har sag var bil ut:



Starting point


Den vagen som vi gick sa bestod till storsta delen av regnskog. Vid vart stopp, och lite hogre upp da vi gick till en utsiktsplats var det lite mer barrtrad och lagre buskar. Men nagon sno sag vi inte. Var guide berattade ocksa att om ca 20 ar kommer det inte att finnas nagon sno kvar, och da kanske man inte far bestiga Kilimanjaro mer. Snon och glaciaren haller namligen stenar pa plats... Sa jag, Julia och Mathilda har bestamt att vi ska aka till Tanzania pa var smekmanad, bestiga Kilimanjaro och sen aka till Zanzibar :) Det vore val ett harligt aventyr! Vi maste bara gifta oss forst... Men har ar nagra bilder fran var fard upp till first hut.









Uppe vid utkiksplatsen


Har ar en bild pa Maundi kratern. Var guide, Balli (som betyder ol pa sydafrikanska), berattade att det hade varit en kulle forut, men att den hade sjunkit och blivit en krater. Efter regnperioderna brukar den vara fylld med vatten.



Pa vag ner, trotta i benen, med ca 1 timme kvar.


Strax innan vi kom ner vek vi av till nagra vattenfall. De var inte sa stora nu eftersom regnperioden inte borjat an, men de var vackra!




Var guide, Balli

Ifall ni kanner for att bestiga berget tank da pa detta :)





Pa vag hem


Luften var lite annorlunda pa 2700 meters hojd och hemma. Den har flaskan stangde jag da vi var dar uppe:

Skolan

Hej pa er!!

Vad kul att lasa era kommentarer! Jag laser alla, och sa forsoker jag komma ihag att svara pa dem i ett inlagg. Men missar jag nagot sa ar det bara att fraga igen! Kul ocksa att lasa hur det ar hemma!

Men det har inlagget tankte jag agna at skolan. Lite om systemet och hur det ar dar.


Skolan borjar 8.00 med samling. Det visade jag en bild pa i borjan, da de star uppradade pa skolgarnde. De sjunger nagra sanger, lararna sager nagot viktigt (eller ibland mindre viktigt...) och sen marscherar de till klassen. Lektionen borjar 8.30. Skoldagen slutar 15.00 med en liknande samling som pa morgonen. Men da star de ofta under taket eftersom solen ar valdigt het da... Har ar texten till skolsangen och under det finns en video pa det. Det tog mig bara 2 timmar att ladda upp den, sa var glada att jag orkade :)


Har i Tanzania ar skolan indelad i 3 perioder. Den forsta borjar i januari, pagar i 3 manader och sen har dom en manad lov. Sa fortsatter det till december. Sa det har ar elevernas sista vecka innan lovet, sa de har haft repetiotion och prov medans vi har varit har. Sa jag vet inte hur en "vanlig" lektion fungerar. Men det vi har fatt gora ar mest att beratta om oss sjalva, eleverna har valdigt manga fragor! Mig fragade dom bland annat hur var skolsang gar, var nationalsang, vad var president heter, hur var flagga ser ut och vad fargerna betyder, nar vi blev koloniserade m.m. Sa ni forstar att de tycker att vi ar konstiga da vi inte har nagon skolsang och sa :) De vill ocksa garna lara oss en massa, sa de har t.ex. haft swahili lektioner med oss. De skriver ord pa tavlan pa engelska och swahili och sa skriver vi upp dom och pluggar :) Jag har ocksa lart mig om Tanzanias flagga.

Gron: naturen. Gul: mineraler. Svart: fargen pa deras hud. Bla: vatten.


Proven har ar lite annorlunda. Det ar mest a/b/c/d fragor (latta att ratta dock), sen en del sant/falskt, nagra fylla i uppgifter och sa. Men det finns mycket som de maste lara sig har som vi inte behover. I dag rattade jag t.ex. dataprov. Har ar en fraga:

A computer can do all the following except: a) play music, b) write letters, c) cook food, d) do calculation.

Inte riktigt som hemma forstar ni. Och inte ens halften hade 50% ratt... Och de gar i sexan...
Sen har jag ocksa fyllt i elevernas betyg. De har ett helt sjukt betygssystem har. Eleverna i klassen rangordnas fran bast till samst. Och det skrivs verkligen ut tydligt... Inte okej, kandes inte bra att sitta och skriva ut det pa betygen som de ska ta hem till foraldrara. Har ser ni en bild pa en del av det.

Ni ser amnet hogst upp. Sen "marks" ar procenten som de fick pa provet och "position" ar den plats de har i klassen...


Nagra andra saker vi markt ar att det nog inte ar sa noga med namnen har. Pa ett officiellt papper kan det sta Janipher och pa ett annat Janipha... :) Verkar lite konstigt.
Sen forstar jag att ni undrar hur disciplinen ar har. Eleverna lyssnar nog pa lararna, men inte riktigt lika mycket pa oss... Vi ar mest roliga att titta pa, kanna pa och leka med. Jag hade t.ex. en etta i fredags i en timme och de lyssnade pa mig i ca 1 minut, sammanlagt.... Det var min varsta lektion nagonsin.... Men som sagt, lararna lyssnar de pa. Dock har vi problem med att se pa en del bestraffning som de har har. Lararna kan nypas, ge en orfil (eller tre), sla (verkligen hart!) med en pinne och sant. Ibland kan de satta en elev att sta pa kna framme vid tavlan, med handerna upp mot taket och vinka med fingrarna. Och sa far de sta i 20 minuter. For att de kanske hade svarat fel pa en fraga. Det ar inte latt att se.

Men nu ska jag inte traka ut er mer med det har. Nagra bilder pa skolan:



En lekstallning pa skolgarden for de mindre barnen. Inte som hemma precis...






Som ni ser ar jorden rodbrun. Och eleverna har vita skjortor. Vem som helst kan ju rakna ut att det inte gar ihop... Men tydligen inte lararna har. I dag fick en kille komma in i klassen och skammas for att han hade sa smutsig skjorta pa sig. Klockan 3 pa eftermiddagen, efter en gymnastiklektion (i samma klader). Och da maste jag tillagga att eleverna tvattar sina klader varje dag.


Har star de och spelar musik. Jag fick ocksa prova!


I sondags for vi till skolan och malade pa en vagg. Det har ar resultatet, mycket nojda ar vi:










Internathemmet

Breve skolan finns ett internathem dar ca 70 barn bor under skolterminerna. Det ar for att de har sa langt hem. Det ar trangt, de har knappt nagra leksaker och det ar allmant slitet. Vi tankte fara dit pa sondag med lite grejer, da blir dom nog glada! Har ar nagra bilder fran det.

Sangarna i flickornas hus. Det syns inte sa bra hur slitna de ar dock. En del har myggnat, men inte alla.


Elevernas saker ar i en kappsack langs vaggen.


Bakgarden dar tvatten hanger pa tork.


Koket. Har lagar de ocksa maten till oss i skolan.



Har diskar de





Skolans kontor



Skolan. Som ni ser ar jurden rodbrun. Sa ser vara fotter ut sa fort vi gar ut. Vara klader har samma farg...



Jag och sotnosen Dacalo



Och lite fler barn.  De alskar att bli fotade och vill se bilderna sen! Det ar verkligen inte svart att ta vackra bilder.







Nu tar min internet tid snart slut. See you!!

Jambo! (Hej!)

Forsta bilden pa Kilimanjaro fran marken :)



Var utsikt fran altanen dar vi tranar ibland pa kvallarna! I kvall ska vi baka kanelbullar!



Arskurs 3 har lektion. Pa manga vaggar ar det fina malningar. Vi ska sjalva mala en vagg pa sondag. Det blir solsystemet! Hoppas det blir bra...



Jepp, vi ar kritvita annu. Har inte hunnit sola alls, och alla tittar bara mystiskt pa oss om vi valjer att sta ute i solen en liten stund :)







Pengar. Den oversta ar ratt ren medan den andra ar supersmutsig. Dom ar jatte ackliga!!!



Mat.. Denna gang bonor i sas. Annars ar det mest grytor som galler, kyckling och ko... Och oftast ar det valdigt segt, hart eller broskigt. Sa vi skar sma bitar sa att man kan svalja dom hela ifall det behovs. (Ja vi vet att det inte ar bra men vi maste ju ata!) Men vi saknar nog maten hemma...




Forsta dagarna

Vi har hunnit ga runt litegrann har i Moshi. Vi forundrar verkligen av kvinnorna och mannen som gar runt sa har lite overallt.



Vi provade ocksa, vad tycks? Barnen skrattade i alla fall at oss :) Men Vicky, hon som tar hand om oss, sa att hon skulle lara oss!



Pa var gard dar vi bor hittade vi sana har sma sota kaniner! Supergulliga! Dagen innan hade vi dock atit en av hans kompisar... :( Sa vi lar ju fa denna till middag nagon dag ocksa.



Dom har ska vi ocksa ata, men det kanns lite battre...



Och jag vet ju att ni vill se mer bilder pa dom helt underbara barnen sa har kommer det ett gang!





Vaggarna har flera fina och praktiska malningar.




Den har lilla godingen heter Barack!




Dom lite aldre barnen i arskurs 7.




Nu ska jag sluta har, men fler bilder och sakert mer berattelser kan ni lasa har pa Julias blogg --> klick!

Pa en privatskola i Moshi

De tva forsta dagarna har nu passerat. Vi har bestamt att vi alla tre ar 2 veckor pa en privatskola har i Moshi. Sedan har dom en manads lov sa da far vi till ett barnhem. Det ar jatte intressant att vara pa skolan. Jag har korsforhosrt flera larare angaende skolsystemet och sant, hehe! Och eleverna ar verkligen saaaaaaaaaaa sota!!!! Mycket som man tror om Afrika stammer ocksa. Vi har atit med  fingrarna, vi ar galet uttittade vart vi an gar och alla alskar att bli fotograferade. Och sa klart se sig sjalva pa bilden sen :)

I gar, var forsta dag, lyckades vi forsova oss. Vara klockor stamde inte riktigt overans med tiden har sa det blev lite tokigt.. Som tur var sa missade vi inget, forutom frukosten... Men i dag var vi i tid :)

Skoldagen har i Moshi borjar med att eleverna star uppradade pa skolgarden, klassvis. De sjunger skolsangen och nationalsangen. Riktigt pampigt. Om det gar att ladda upp en film sa ska jag forsoka gora det nagon dag! Men har ar en bild fran garden i alla fall.



Under rasterna far ingen av oss vara i fred, forutom om vi gar till lararrummet. Barnen vill kanna pa vart har, var hud, vara naglar, ja ALLT :) Dom ropar efter oss och vill hela tiden att vi ska vinka och sa! Pa eftermiddagen i gar lekte vi ca 2 timmar med barnen pa garden. Man skulle tro att jag fick en san har snygg solbranna av det men det ar smuts.....



Omringad av sma fortjusande barn!







Lektion pagar for de minsta, 3-5 ar


Lararrummet


Glom nu inte att lamna en liten kommentar, det ar sa mycket roligare for mig att kika in har da :) Beratta garna lite vad som hander hemma ocksa, hinner inte kolla sa mycket pa facebook :) Vill ju inte vara helt lost da jag kommer hem (fast det kommer jag ju nog vara anda...)!

Framme!

Nu ar vi antligen framme! Flygresan gick finfint, kan verkligen rekommendera Qatar Airways, mycket bra service! Sista flyget, fran Nairobi till Kilimanjaro Airport flog vi med Kenya Airways (typ) och dom fick ett stort plus for att de flog runt Kilimanjaro sa att alla i planet fick se! Nara flog vi ocksa!



Val framme i Moshi blev vi varmt valkomnade av Vicky Malli som ar var vard har! Hon visade oss stan, hjalpte oss med telefonkort (sa mitt finska fungerar inte har nu, men jag kan kolla den ibland). Har ar tva bilder fran huset, toan (you just gotta love it...) och vart sovrum. Som ni ser ar det en tredje tjej med oss, sa vi kommer att vara tre! Mathilda ar hennes namn :)





Hinner inte skriva mer nu, men lagger upp en sista bild pa en typisk gata i omradet dar vi bor. Och en sak kan vi bekrafta harifran, barnen springer efteross, glada och vinkande! Och dom ar verkligen huuuuuuuuuuur sota som helst!



For ovrigt kan jag meddela att har ar sjukt varmt. Lokalbefolkningen vantar pa regnperioden som ska borja just, och efter knappt en dag gor jag ocksa det :) Lite kontrast mot hemma! Runt 30 grader har det nog varit i dag.

Time for Africa

Nu är sista bastund badad, sista duschen duschad och snart är det sista natten hemma. Får se om jag sover nåt alls :) I morgon tar jag, Julia och pappa morgonbåten äver till svenska sidan. Pappa kör oss till Arlanda och där går vårt flyg 14.50 med destination Doha, Qatar. 2 timmar blir det där innan vi flyger vidare till Afrika. Vi landar på Kilimanjaro flygfält 9.00 på lördag morgon. (I Tanzania är vi 1h före Finland då det är vintertid, men då det ändrar till sommartid har vi samma tid!)
.
Jag lovar att försöka uppdatera så mycket det går, men jag har ingen aning hur ofta vi kommer att fara till nåt internetkafé. Så till nästa gång, ha det toppen!
.
Nu: Time for Africa!


I ett blåsigt Mariehamn

Här på holmen blåser vi snart bort men vad gör väl det när våren är här!? Det regnade en stund i morse, igår var det strålande sol och nu skiner solen igen, så det finns inte mycket snö kvar! Dessa hittade jag i trädgården i dag också:
Nu hinner jag tyvärr inte skriva mer, det är lite små stressigt så här sista dagarna innan resan. På fredag på fredag :)

Party party

Ringde till Ellida i går och fick komma på kalas till henne på kvällen. Det blev en kväll fylld av goda skratt, nyponshottar, gamla och nya vänner och lite tårar på slutet. I dag mår jag rätt så bra, bara mina ögon som inte vill samarbeta. Dom tycks tro att jag är full ännu vilket jag tvivlar starkt på :) Om en stund blir det i alla fall en promenad till andra sidan stan för att gå igenom lite sista grejer om gradun.
 

Festat med EMD

I natt drömde jag att jag gick på fest med Kissie. På festen träffade vi Danny och Eric från EMD och en kille till, kanske det var han på M. Haha, sjuka drömmar man kan ha...
.
Så kul ska vi i alla fall inte ha just nu, sitter på biblioteket och skriver. Mamma och Syster skulle gå ut och gå, och jag hade gärna följt med dom istället. Det är riktigt skönt ute trots att det är grått och dimmigt. Men det är 2-3 plusgrader och riktigt fräsht och varmt eller mjukt i luften! Svårt att förklara :) I kväll skulle jag i alla fall vilja gå ut en sväng. Sista gången innan resan liksom! Sen blir det inget sånt på 2 månader. Problemet är vem som vill komma med? Det måste vara på Åland då så klart... Någon sugen? :)
.
Min arbetsplats i dag

Det som alla pratar om

Ingen kan säkert ha undgått filmen Kony 2012 som figurerar på allas Facebook just nu. Klicka er in på Julias blogg för att se den ifall ni missat. Julias blogg hittar ni till höger på sidan under länkar. Det som gör att filmen känns lite extra aktuell för just mig och Julia är att den utspelar sig i Uganda, som är ett grannland till Tanzania. Frågor som snurrar i mitt huvud är om det är något som vi kommer att märka av då vi är där? Och hur i så fall...

Ett civiliserat samhälle

(Det är något fel med blogg.se just nu så radbrytningar fungerar inte som de ska... Därav denna tjocka text... Går inte heller att lägga in bilder eller att länka hemsidor. Just so you know.) Jag känner att jag behöver klargöra några saker här. Då jag berättar om att jag ska åka till Tanzania och volontära på ett barnhem får jag så klart mycket frågor som handlar om hur jag ska bo, internet, affärer och sånt. Men trots att jag säger att det är ett civiliserat samhälle jag ska till och inte ut i bushen så verkar inte alla tro på det :) . Efter det här inlägget hoppas jag att ni får en lite bättre förståelse för vart jag ska och hur jag kommer att bo i 6 veckor. Moshi är en stad i Kilimanjaro området med ca 150 000 invånare. Cirka 1 timme bort (med bil) ligger Arusha som har 1,3 miljoner invånare. Båda städerna har flera volontärprojekt så det finns volontärer där i princip året runt, från olika länder och organisationer. Därför finns det också många fina internetkafeér där och jag är helt säker på att man kan hitta tvål och schampo att köpa i någon affär :) . Vi kommer att bo hos en Afrikansk familj i ett hus. I huset finns rinnande vatten, elektricitet och TV. Vi kommer att få mat 3 gånger om dagen (2 på helgerna) så inte kommer vi att svälta heller :) Hoppas nu att ni förstår lite mer av min resa! Och följer ni med här på bloggen medans jag är borta så kommer ni så klart att få veta mer. Vill ni läsa mer om projektet (banhem och skola) samt om Moshi och Arusha så kan ni klicka er in här --> http://www.amzungo.com/projekt/barnhem-i-arusha-moshi-5 Det är Amzungo volontärresors hemsida som är riktigt bra!

Jag känner att jag lever i alla fall

I kväll var jag på HIT på Avancia. Jag trodde nästan att jag skulle dö, och jag var helt säker på att jag skulle svimma! När läpparna börjar domna bort ska man kanske ta det lite lugnt... Men så himla svårt då ledaren körde med 40 sek jobb och 10 sek vila, då vilan egentligen brukar vara 20 sek! Nä hörrni, det var kanske fel pass att börja med efter nästan 3 veckors paus. Nu ska jag sova och i morgon bitti ska jag på jobb 5.30 och sen till gymet.

Det hände en grej

Det blev ingen hemfärd i går. Jag skulle ju som sagt träffa en vän i Åbo innan jag tog kvällsbåten hem. Men vi hade så mycket att prata om att jag bara inte kunde åka hem. Så efter middagen (åt för övrigt den godaste raviolin jag någonsin ätit!) for vi hem till henne och fortsatte prata. Så nu sitter jag på båten i dag istället. Så kan det gå!
.
Dagen till ära går många kvinnor omkring med rosor här på båten. Jag själv fick också en i cafét då jag köpte frukost. Jag älskar att få blommor så jag är glad! Inte så svårt att göra mig glad kanske, men det är väl en bra egenskap :)

First class

I går då jag köpte tågbiljeten hade dom något erbjudande så man fick en first class biljett för endast 2 euro extra. Varför inte tänkte jag, man kan ju alltid prova. Men jag skulle nog inte betala mer än 2 euro för det här... Man får kaffe/te/vatten och en liten kaka. Dom har inte ens något förvaringsutrymme för stora väskor... Men internet är i alla fall helt ok! Nåja, nu vet ni det!
.
Är då alltså på väg hem nu. Hade en riktigt bra kväll på Ollis i går och om en och en halv vecka bär det av till Tanzania! Bara gradun skulle bli klar så kan jag inte säga annat än att livet är helt okej :) Men först måste då den där gradun bli klar... Så nu ska jag börja skriva på den. Ciao!
Edit: Jag skoja bara, internet är inte så mycket bättre här än i resten av tåget.

Dagens goda gärning

Efter handledningen i dag gick jag till stan och Röda korset. Där gav jag av mitt blod till någon som behöver det mer än mig och fick ett fint bandage runt armen. Nu sitter jag och väntar på att pizzan ska bli klar och i kväll blir det en lugn vända till Olivers.
Och jo, tapasen i går! Hmm, det var stängt... Så det blev sushi istället, också gott. Tapasbaren får vänta till maj då jag kommer tillbaka!

Sista dagen

Idag är det:
Sista dagen som jag promenerade över pappersbron till Brändö.
Sista dagen som jag sitter på Tritonia och skriver gradu.
Sista handledningen i Vasa.
Sista Ollis tisdagen innan min resa.
Sista dagen i Vasa.

Happy Birthday!

Dagen till ära fyller min mamma år! Onnittelut sinulle ♥ Här i Vasa ska jag fira det genom att gå ut och äta på en ganska ny tapasbar. Jag har aldrig varit dit men jag har hört att det ska vara bra! Återkommer med en recension senare...
.
En bild på min familj från hösten då vi var till Nautical och åt avsmakningsmeny.


Den sista lördagen

 
Min tid här i Vasa börjar ta slut för den här gången så i går kom några kompisar över och badade bastu och sen for vi in till stan och Fontana. Det är evigheter sen jag var dit och dom hade till och med fräschat upp stället lite! I dag sov jag till 12, så jag var nog rätt trött efter en vecka full av graduskrivande :) Sitter och äter chips och ananas nu, lite speciell kombo men är man sugen på det så är man! Men jag ska nog ta och klä på mig nu och börja städa lite. Fördelen med ett litet rum är att det går fort...

@ Tritonia

Denna vackra dag sitter jag inlåst i ett grupprum på Tritonia. Det här är nu 6:e dagen i rad som jag sitter här och jag måste ändå säga att jag känner mig ganska duktig! Och även om det är fint väder ute, och solen faktiskt värmer, så finns det inte så mycket man kan göra där. Vägarna är nämligen täckta av ett islager som är halare än halast... Det tog 10 minuter längre att gå hit än det brukar.
.
I morgon är dock Tritonia stängt så då ska jag göra annat. Typ som att sova, städa och välkomna Lotta hem! Och kanske skriva liiiiiiite på gradun :)

Vad hände med mitt hår??

Jag gick in i en frisersalong och vips så var mitt långa hår borta!?! Hjälp, jag har ju inget kvar! Vet inte vad jag tycker än, men det är hur som helst lättare att hantera då jag åker till Afrika. En frisyr får jag fundera på då jag kommer hem igen :)

Typiskt

Jag trodde att jag skulle slippa slasket i år, men tydligen inte. Det har varit varmt i dag, i alla fall några plusgrader. Snöhögarna har minskat med ca 1 meter och jag har blivit nerskvättad av en lastbil som dundrade förbi mig. Man kan inte annat än älska den här tiden på året....
Som tur var sken solen en stund i alla fall. Och det är fint där någonstans i horisonten. Eller nåt...

RSS 2.0