Sista dagen i Vasa

Gårkvällen var riktigt lyckad! Det blev inget Strampen, för det var för kallt. Men det blev Amarillo och Ollis istället! Träffade massor med folk och jag kan bra säga att det blev sent (eller tidigt?) och att jag är rätt trött i dag. Och att jag spräckte byxorna i går... På Ollis... Superkul... Men allt annat var jätte roligt!

Marie in action.
Mot slutet tappade vi känseln i fingrarna och det blev lite svårt att kasta pinnarna..



I dag sitter jag i skolan och skriver på min gradu. Sista dagen här i Vasa, för i natt åker jag hem till ön. Men först ska jag träffa Lotta! Allt för länge sen sist...

Kubb och Strampen!

Om ni vill veta hur dagen fortsatte så kan jag berätta att jag för några timmar sedan cyklade till Tritonia för att låna en bok. Och precis då jag kommer fram så kommer jag på att jag sagt upp mitt bibbakort där... Great. Det fanns inte ens något bra i boken.
.
För att få ett trevligt avslut på den här dagen så tänker jag nu cykla iväg till Hovrättsparken för att inviga kubbsäsongen och sen blir det kanske några öl på Strampen! Har aldrig varit i Vasa så här sent så det är helt nytt för mig :)

Det där med cyklar

Startade den här dagen med att cykla in till stan och Western Union för att betala den här godingens skolgång:
Jag orkar inte svänga på bilden nu, så vrid på huvudet istället :)
.
Det tog en hel evighet att få överföringen gjord, och det var INTE lätt! Fast det berodde nog också på den underbara servicen jag fick. Men jag fick iväg pengarna och började cykla hemåt. Och då bestämmer sig cykelkeden för att hoppa. Jag försökte fixa den, men jag fick gå till cykeldoktorn. Så där stod jag sen med smutsiga fingrar och ledsna ögon medans han fixade cykeln. Kanske just för att jag såg så ledsen ut så fick jag det gratis, plus att han spände keden :) Så nåt positivt fick jag ju ut av det också. Eller ja, Ronja fick, det är ju hennes cykel! Men vad är grejen med mig och cyklar?? (För dem som inte följt med här så länge så finns det lite historia mellan mig och cyklar. Vi går inte ihop så bra....)

Gradupresentation - check!

I dag hade jag min gradupresentation och det gick riktigt bra faktiskt! Älskar känslan när man får bättre kritik än vad man trott att man skulle få. I dag har jag gjort det dom rekommenderar att man ska göra efter presentationen, ta en gradu-fri dag :) Men i morgon sätter jag igång med de sista ändringarna och snart snart är det slut på skrivandet!



Pics from Vaasa

Nu har jag äntligen gjort färdigt min presentation. Den ska inte vara lång, bara 5-10 minuter, men då det finns så mycket annat som distraherar en :) Avslutade dagen med en liten promenad runt samma sjö som jag tog ett varv runt i morse. Ljuset var så fint så jag kunde inte låta bli att knäppa några bilder.
.
Dom två första tog jag visserligen i morse, men det är nästan samma ljus nu.








Nu ska jag se ett avsnitt Gossip Girl (tänk så mycket serieavsnitt som jag missat de två månaderna i Tanzania, allt det ska jag se på i sommar då jag har tid att göra ingenting!) och sen sova!

Perfekt avslutning på den underbara lördagen!

Vilken toppenkväll jag hade i går! Festen visade sig vara ett smyckesparty (ni vet som tupperwareparty fast med smycken!) och jag är inte den som tackar nej till att titta på fina smycken :) Sen tittade vi på Eurovisionen och det var så kul att Loreen vann! Eurovisionen tog ju slut mitt i natten men några av oss for ändå till Ollis. Och trots att vi inte kände någon där så var det kul! Vi stängde stället och så cyklade jag hem, med en sväng via sjön här utanför. Det var så fint då det var alldeles spegelblankt, varmt i luften och ljust ute. Vem hade kunnat tro att den här är tagen halv 5 på morgonen liksom?
 
 
Nu ska jag ta en dusch, och sen blir det till att jobba med presentationen till morgondagens gradupresentation! Wish me luck!

Live as though heaven is on earth...

Fler såna här dagar tack! Fick en toppenstart på dagen då jag chattade med föreståndaren och barnen på barnhemmet vi var på i Moshi. Saknar dem så mycket!
Sen har jag varit på stan. Lunchade med Ronja och gick sen runt i lite butiker (igen...) och hittade bland annat ett jättefint armband!
Jag stod och valde mellan det och ett annat med texten LOVE...as though you never been hurt. Men jag kom fram till att jag gör det ändå, utan att någon/något behöver påminna mig om det!
.
När jag kom hem läste jag lite gradu och nu sitter jag här och väntar på att fara iväg på fest medan jag smakar på en Savanna :) På kvällens schema står Eurovisionsfinal och troligen utgång. I dag mår jag bra, ha en trevlig lördag vänner!

Sol i Vasa

Och vad gör jag? Jo jag sitter inne på Tritonia och tittar ut... Några dagar till i den här stilen sen tar jag faktiskt sommarlov. Har en fullspäckad vecka framför mig (jag vet att det är helg här först men i nuläget är det något som prioriteras bort för min del) med gradupresentaion på måndag och sen några dagar då jag ska göra de sista ändringarna i min text innan jag binder in den till en liten bok :) På torsdag kommer jag hem till min lilla ö och på fredag tar min stora (Neeej jag skoja bara, han kommer alltid att vara liten!) lillebror examen! Så mycket spännande saker på gång!
.
Här är föresten en del av familjen som vi bodde hos i Moshi

Emma (mamma), Jack (son), Vicky (syster till Emma och den vi egentligen skulle bo hos), Victoria (kusin till sönerna tror jag) och Nelson (son).

Mönstrat

Jag har upptäckt en sak i dag. Det är så mycket lättare att shoppa inför sommaren då man redan är brun. Allting ser så mycket finare ut då man inte behöver föreställa sig hur fint det kommer vara sen i slutet på sommaren :) Här är dagens skörd:
Efter klänningen tog jag mig i kragen och gick hem. Det var bäst så! Nu ska jag fila lite på min gradu, skicka in den till min opponent och ikväll ska jag traska över till Jannika och Svaije för att titta på Eurovisionen och umgås med vänner som jag inte kommer att träffa på länge :(

Dagens shopping

Som sagt valde jag att göra stan i dag. Jag hittade nästan allt som jag skulle ha, förutom en fin virkad väst. Om någon har ett bra tips får ni gärna dela med er! Skulle behöva den innan 1 juni. En vit!
Här är i alla fall lite av det jag hittade!
.
En härlig klänning till sommaren är aldrig fel!
Och en ny bikini till stranden!
Nu ska jag hoppa in i duschen och hoppas att jag kommer ut därifrån som en ny människa! Vattnet får gärna skölja bort både halsont, nästäppa, huvudvärk och locket som jag har i öronen... För sen ska det skrivas, igen.

Mellandag

Jag brukar aldrig dricka battery, men i natt var det den som höll mig vaken i graduskrivandet. Dock smakade det som att jag satt och drack Knutsboda och det väckte en bunt gamla minnen :)
Halv 3 skickade jag in min gradu för opponering för om en vecka ska jag presentera den och sen vet ni, sen är det inte länge kvar tills den är klar!
.
I dag ska jag dock inte skriva lika mycket. Ska fixa lite pappersarbete så att jag får ut min examen och så ska jag gå lite på stan! Och hoppas att jag får tillbaka hörseln på höger öra. Dumma förkylning... Ha en bra dag så hörs vi i kväll, kanske med lite shoppingbilder :)

Packa väskan en gång till då

Då var det dags att börja packa igen för 2 veckor i resväskan. Ska upp till Vasa en sista gång för att skriva klart gradun, presentera den och fixa lite småsaker så att jag får min examen! Så förhoppningsvis är mitt nästa besök till Vasa efter det här en nöjesresa!!
.
I går kväll satt jag och gick igenom bilder från Tanzania. Jag hade över 2000 bilder, men nu är jag nere i bara 1555... Jag har dock bara kommit till safarin så förhoppningsvis får jag ner antalet lite till. Fast då har jag inte gått igenom Julias bilder än, och för att inte tala om att jag inte ens har fått Mathildas bilder! Gjorde i alla fall ett collage på safarins enligt mig finast djur, zebran.
(Och jo, man får fortfarande kommentera fastän jag kommit hem från resan :D )

Bastutragedin

I går kväll var jag över till Ellida på besök och sen kom Julia lite senare också! Jag och Ellida har som tradition att vi badar bastu när jag är där, så det var ju klart att vi skulle göra det igår också. Och vet ni vad som hände!?!?! Jo spisen börjar brinna!!! Usch, det blev som en spraksticka där mitt bland stenarna! Som tur var så var Ellida snabbtänkt och stängde av spisen så inget farligt hände. Det värsta var ju att vi inte kan bada bastu mer... Typiskt liksom.
.
I dag sitter jag och funderar på varför jag har träningsvärk i vänter biceps. Har ingen aning. Har väl fått det av bilkörningen eller något sånt, så dåligt tränad som jag är nu. Det finns nog inga många muskler kvar i den här kroppen just nu :) Eller kanske jag fått det av graduskrivandet!?! Så måste det vara. Bäst att träna lite mer... Inte länge kvar nu tills den faktiskt är färdig!
.
Arlanda på väg till Tanzania - Arlanda äntligen hemma!

Den Tanzanianska spriten

Hockey VM är i full gång igen, och ifall någon råkade missa det i går så vann Finland sin match mot USA. Tror inte att någon hade räknat med att Finland skulle klara av att göra det avgörande målet med 8 sekunder kvar :) Men dom gjorde det, och det firade vi här hemma med att smaka på lite Tanzaniansk sprit som jag hade med mig. Konyagi heter den, smakar gin, är 35%-ig och i påse.
Svälv tycker jag inte om gin, men bara man blandar det med tillräckligt mycket juice/sprite så går det bra :) Hehe! Men de andra tyckte om det! En kul grej i alla fall. I Tanzania sitter dom dock och dricker det rent ur påsen, men det skulle jag inte rekommendera...

5 tröjor och 3 shorts

Första hela dagen hemma är snart över. Ja jag vet att klockan bara är 10, men snart måste jag gå och sova... Speciellt efter det glas vin som jag sitter och smuttar på nu :) Men så gott det kan vara med vin då man inte druckit det på länge!
.
Vill ni veta vad det skönaste med att komma hem var? Jo att ha mer än 5 tröjor och 3 shorts att välja på i garderoben! Att få sätta på sig jeans och långarmat, att fixa håret och sminka sig lite... Att känna sig fräsch helt enkelt :) Men en annan sak som också är härligt, det är mitt duntäcke som väntar på mig i sängen! Helt underbart...
.
Första bilden på en återigen fräsh Fanny :)


Äntligen hemma!

Hur trött jag än var i går så var känslan av att ha kommit hem helt underbar! Som jag saknat allt och alla! Det blev kantarellsås och kokt potatis till middag, bastu på kvällen och lite presentutdelning. Nu skulle jag helst av allt bara fara runt och träffa alla som jag saknat, men det måste tyvärr vänta till juni, nu är det graduskrivande som står på schemat... Men först ska jag lägga upp några bilder från de sista dagarna.
Lite rasta-style på menyn :)
Sista kvällen i Nungwi
Zanzibariska dörrar
På flyget från Zanzibar till Dar es Salam. Ett 12 personers litet propellerplan där man inte kunde sitta med knäna rakt fram :) Förutom Julia då som fick sitta framme med piloten!


Timmarna pa flygfaltet

Nu har vi kommit ivag till Dar es Salams flygfalt och sitter har och fordriver tid. Bara 8 timmar kvar tills vart flyg till Doha gar... Flyget fran Zanzibar var dock ratt intressant! Det var ett 12-personers litet propellerplan. Julia fick sitta breve piloten :) Flygturen var 20 minuter, men valdigt lugn och fin! Och landningen var en av de mjukaste jag upplevt tror jag! Spannande spannande! Och det finns sa mycket mer spannande saker jag skulle kunna beratta om men det skulle ta for lange...

I gar traffade vi i alla fall en kille fran Zanzibar. Han visade oss runt och berattade en massa, fixade billiga priser och pa kvallen tog han med oss till en bar i Stone Town. En rastakille som vi traffat i Nungwi hakade pa ocksa :) En kul kvall var det, slutade med 2 timmar somn i natt. Sa det kommer inte vara nagra pigga brudar som stiger av baten hemma pa Aland vid 16 i morgon :) Men oj sa skont det ska bli att komma hem!

Aven om jag kommer att fortsatta skriva och lagga upp bilder fran resan ett tag till sa vill jag bara tacka er for att ni foljt med pa min resa, att ni orkat lasa och kommentera! Det ar roligare att skriva da man far nagon feedback :) Vi ses snart!!!

Matemwe - Jambiani - Nungwi

Inte lange kvar nu tills vi ska aka hem fran paradiset. Men utan att ljuga sa ska det faktiskt bli skont att komma hem ocksa. Langtar efter god mat, kladbyten, vettiga duschar och att slippa vara klibbig hela tiden! Fast nog blir det ju trist att lamna allt det har. Ni forstar nog det av bilderna :)
Har ar vi i Matemwe. Vi bodde pa Seles bungalows och jag kan varmt rekommendera dom! den godaste maten hittills och trevlig personal. Den har bilden tog jag da jag lag i hangmattan i var bungalow och laste. Bara att kika ut genom det fonsterlosa fonstret sa hade man sa har fin utsikt!
Kvinnorna i Matemwe gillade att bada! De hade sa kul att det nastan sag ut som att det var forsta gangen de badade!
En annan kvinna som samlar in sjogras. Langs ostkusten odlas det sjogras for fulla muggar och det skordas da det ar lagvatten. Dar gar kvinnorna (och nagra man) i sina langa fargglada kangas och samlar in maten.
Har har vi anlant till Jambiani. En liten besvikelse i da det var svart att sola pa stranden pga de stora vagorna :) I-landsproblem... Vart hotell var inte helt toppen heller men stranden var fin!
Andra dagen hittade vi ett annat hotell som var oppet och at lunch dar. Knappte av denna bild pa 2 pojkar som var ute och lekte.
Och pa kvallen fick vi se en helt magnifik orange mane! Sa himla stor var den!
Har ar vi i Pongwe. Vaknade 6 (ja det gor vi nastan alltid, vi gar och lagger oss vid 9 och vaknar vid 6 eller 7...) och gick ut pa var balkong och vilade i solstolen. Slumrade till en stund och vaknade av att solen varmde. Klockan halv 7 pa morron.
Utsikten vid frukost, lunch och middag :) Inte helt tokigt!
Pa kvallen fick vi besok av annu en bush baby. Det ar alltsa sa har dom ser ut! Den har lille krabaten snodde en banan av oss!
Nu ar vi i Nungwi. Det ar var sista strand innan vi far tillbaka till Stone Town. Som ni forstar av bilden sjuter vi for fullt! I morgon ska vi ut och dyka (Julia) och snorkla (jag).
Solnedgangen var helt magnifik! :)
Jag ska forsoka uppdatera en gang till fran Stone Town, men jag kan inget lova... Sa ifall ni inte hort nagot forran sondag kvall sa vanta er inget forran tidigast tisdag, da ar jag HEMMA!!!!

Bush baby

De senaste natterna har vi tillbringat pa Matemwe i Seles bungalows. Det ar itne sa jatte mycket oppet nu da det ar lagsasong sa man far ta vad som finns! Vi var de enda gasterna pa hotellet sa servicen var hog. Man kan val itne vanta sig annat da vi ar tva (Mathilda har farit ivag med sin pojkvan som kom ner igar) och minst dubbelt sa manga i personalen :)

Zanzibar ar rena paradiset! Det ar definitivt vart ett besok eller tva! Tyvarr ar inte internet det basta sa bilder blir det tyvarr inte. Men vi njuter av livet och tar en dag i taget. Dagarna tillbringas pa stranden och pa kvallarna ater vi god mat och dricker Savanna! I har vi sovit i en oppen bungalow, alltsa att det inte finns fonster utan det ar bara hal ratt ut :) Vid 1-tiden vaknade jag av ett litet ljud, och ser en liten bush baby i var sang. Det ar en liten ap-liknande sak, googla... Det hande inget, men jag tror vi kommer ta en riktig stuga nasta gang. Dessutom har jag en forkylning pa lur, sa det ar inte sa kul nar det bade blaser och regnar in...

Just nu ar vi i Stone Town, men efter lunch ska vi aka ut till ostkusten igen! Ha det bra dar hemma!

Jag har blivit med barn!

Har ar mitt fadderbarn! Han heter Godbless Peter och ar 7 ar gammal.


Han tycker om att rita...


... och att leka med ackliga kryp! :)


Godbless kom till Swiwsco da han var runt 3 ar gammal. Hans mamma blev gravid med honom i en gruppvaldtakt med 3 man. Pga det sa ar hon inte omtyckt i byn dar hon bor, och hon tycker inte heller om sig sjalv efter det. Hon bor med sin mamma och de ar valdigt fattiga. Godbless mamma tycker inte heller om honom, och han tycker inte om henne. Nu har han det dock bra pa Swiwsco och snart ska han fa borja privatskola!

Den vita glassen som var gul

Efter Stone Town akte vi norrut till Kendwa. Vi checkade in pa Sunset Bungalow och hopades regnet skulle dra forbi. Hittills har inte vadret varit pa topp men det blir bara battre och battre hela tiden! I dag far vi dock vidare till Matemwe.

Restaurangen. Har ater vi frukost och en del luncher och middagar


Maten ar mycket god! Fast man far oftast vanta pa den i nastan en timme...


Julia tar dykcert!


Medans jag och Mathilda ligger under en sadan har da vadret tillater!


En dag akte jag och Mathilda over till Nungwi, som ar precis bredvid. Det var inget daligt stalle det heller!




Spraket ar en sak som inte riktigt alltid fungerar i det har landet. Missforstand ar vanliga och ibland kan mna bli valdigt frusterad da det kan vara sa svart att fa nagot gjort. Speciellt da allt gar i slow motion har. Har var dock en lite rolig situation. Vi skulle bestalla glass och det fanns en sort som vi inte visste vad var. Han kunde inte beskriva smaken pa glassen (han sa att "det ar en sorts glass"...) sa vi undrade vilken farg den var. Han sa vit, som den har (och pekade pa duken...) Och vad far vi in? Jo, en rod glass!


Det har ar nog den godaste cidern jag druckit! Varfon finns inte den pa Alko for???

Spice tour

Medan vi var i Stone Town hann vi aka pa en spice tour. Vi akte ut till en kryddodling, som dock endast anvandes till uppvisning. Men det var verkligen en cool upplevelse! Vi fick smaka, kanna, se och dofta pa en massa olika kryddor!

Gurkmeja, en rot


Kanel! Det som vi anvander som kanel, alltsa det malda och stangerna, ar gjorda av stammen pa det har tradet. Av roten kan man gora forkylningsmedicin, typ som vicks som man andas in over anga. Bladen kan man ocksa anvanda men jag minns tyvarr inte till vad.


Det ar tyvarr en lite suddig bild. Men ar det nagon som vet vad det kan vara? :)


NAgon som kan gissa nu?

Svar: Muskotnot....

Har vaxer det vanilj! Ni ser de langa stangerna som guiden haller  handen.


Jag minns inte vad de har baren heter, men om man krossar dem sa far man fram en knallorange farg som anvands till bland annat smink.


Sa har :) Masaierna satter ocksa det har i haret sa att det blir lite rodaktigt.


I var guidade tur ingick ocksa ett besok till en gammal slavgrotta. Har hade araberna gomt slavar for britterna efter det att britterna forbjod slavhandel. Pa den tiden fanns det ingen trappa har utan slavarna hissades ner i ett rep. De forvarades dar pa natten och pa dagarna jobbade de pa t.ex. en odling.


I trappan och i grottan fanns en massa sagana har, Giant millipede. De var enorma, ca 1 cm tjocka och kanske 15-20 cm langa...


Det sista vi gjorde var att ga till en stand. Saaaa harligt att ga runt dar!



Stone Town

Goda nyheter! Jag har hittat en dator dar man kan overfora bilder! Sa har kommer forst nagra fran Stone Town dar vi borjade var semester. Vi sov dar i tva natter och det har var varan utsikt vid frukosten:





Granderna i Stone Town ar helt fantastiska! Har skulle man kunna vandra runt hur lange som helst!




Piren. Har badar pojkarna, spelar fotboll och har allmant kul. Tyvarr ser man inga flickor :( Hade man fotts har sa hade man helst blivit pojke...


Har badar killarna pa kvallen! De hoppar fran piren och gor en massa roliga saker. De drar fram i stora grupper, hejar pa varandra och verkar ha hur kul som helst! Jattekul att sitta och titta pa!


Vi stannade inte i Stone Town sa lange, men vi kommer att fara tillbaka dit innan vi far hem!

RSS 2.0