@ Zanzibar

Jepp jepp, nu har vi anlant hit. Det blev 2 dagar i Stone Town (men vi ska nog tillbaka dit innan vi far hem, den staden behover ses mer!!) och nu ar vi i Kendwa. Till allas gladje (hoppas inte...) dar hemma sa har det bara regnat och varit mulet i dag. Och Jossa som tyckte att vi sag sa himla bruna ut pa bilderna, neee, vi ar faktiskt inte sa jatte bruna... Inte sa som man skulle kunna tro efter 6 veckor i Afrika. Men sen har vi ju inte varit pa solsemester heller, den borjar nu! Och angaende rivjarnet, jo jag har bild pa det, men pa den har datorn kan man itne satta in nagra bilder sa ni far vanta pa det...

Eftersom det inte varit solvader i dag sa har jag unnat mig en pedikyr och manikyr pa stranden for sammanlagt 12 euro! I kvall ska vi fira valborg med lite wild africa. Valdigt spannande! Hehe, men kanske vi gar ner till strandbaren en svang! Hur som helst sa ar det valdigt fint har! Annu finare kommer det att bli sa fort solen kommer fram. Bilder far ni dock som sagt vanta pa. Vet inte hur lange, men jag kommer inte att ga till en dator pa nagra dagar, den har ar valdigt dyr och sa kan man ju anda inte fora over nagra bilder.

Men nu ska jag sluta svamla och ta en promenix pa stranden istallet. Ha det bra dar hemma och hall tummarna for att vi far sol resten av semestern! Behover det for att orka med gradu-slutspurten!

De senaste dagarna

Forutom att laga mat sa har vi hunnit med mycket annat de sista dagarna har i Moshi.

Vi foljde med nagra av barnen till en statlig skola. Mycket speciellt besok. I den skolan ar de 585 barn, och de maste ga i skift for att klasserna inte ska vara for stora. I en 6:a som vi var i sa var det ca 70 elever.


Vi har vaxlat pengar och flinat at rubriken pa vaxlingskurstavlan!


De har lasen sitter pa dorren pa natten. Och det ar galler pa alla fonster... Det ar som ett litet fangelse! Brandsakerheten ar inte prio ett har...


Vi har bakat kladdkaka over oppen eld. Det blev ok, lite brant, men annars ok!


En kvall bakade vi chokladbollar. De var skeptiska, men som tur var sa tyckte dom om det! Vem gor inte det liksom... Matta blev dom dock, varje bord hade lika manga bollar!


I onsdags blev det en heldag pa stan med Pamela fran Swiwsco. Vi fyllde en hel pickup med saker till barnhemmet med pengar som slakt och vanner skankt!


Har ar en del av all shopping! Vi fyllde pa deras matforrad, medicinforrad, ritpappersforrad och mycket mycket mer!


Shoppingen resulterade bland annat i denna festmaltid (jepp detta ar en festmaltid pa ett barnhem!)


Som resulterade i manga fulla magar :)


En fin bild pa mig och (fran vanster) Eliza, Tatu, Mjajuma och Shania langst fram!

I morgon bar det av till Zanzibar! Det kanns helt otroligt att det redan gatt 6 veckor, och kvallen pa Swiwsco i gar var verkligen sorglig. Det fanns knappt ett enda torrt oga dar. Jag har i alla fall vaskan fylld med fina teckningar och brev, kameran full med bilder och hjartat fullt av karlek! Har du chansen att gora en san har resa, eller har du funderat pa det, GOR DET! Det finns ingenting jag angrar med att jag akte hit! Det var bland det basta jag gjort i hela mitt liv!

Matlagning

Forst nagra fragor:

Har Tanzania varit en engelsk koloni?
Nej, faktiskt inte. Det har varit en tysk koloni! Det sag jag i en av skolans larobocker de tva forsta veckorna! Annars hade jag ocksa trott att det var en engelsk koloni. Deras officiella sprak ar bara swahili. Jag trodde att engelska ocksa var det, men nope... Manga kan dock engelska anda, men inte alla...

Har barnen lekt lekarna ni hade i 5-kampen tidigare?
Nej det tror jag verkligen inte. De fattade inte alltid vad de skulle gora, och de fuskade valdigt mycket, men de hade roligt och det ar det viktigaste! Mjolleken var de mest skeptiska till. Vi tankte att aningen beror det pa att det var sa helt annorlunda mot vad de brukar gora, eller sa var det for att har leker man inte med mat, som ju mjol ar. Men det blev sa mycket mjol over av det vi handlat sa de kunde laga mycket brod pa det sen :)

Vad ar samosa?
Jo, det ska jag beratta att det lagade vi i gar!! Sa det ska jag bjuda pa da vi kommer hem! I dag har vi ocksa lagat ugali, chapati och en bongryta. Plus en avocado-mango-passionsfruktjuice! Det blir Afrikansk afton hemma sen! Har kommer lite bilder fran var matlagning.

Kavlar ut degen som ska bli samosa


Har fyller vi dem med fyllningen och limmar ihop dem. Nami nami!


Till vanster fardiga samosas, till hoger de som vantar pa att bli friterade.


Har ska det lagas juice!


Vara tva larare, Victoria och Jack.


Har steker jag chapati. Som ett brod ungefar.


Och till sist: river kokosflingor! Smarta rivjarn dom har har!

Tankvart

Ett citat som Carina (fran Homeboys) sade da vi var pa besok om gatubarnen:
"Tank de sma pojkarna som sover i granden, det ar morkt, det regnar och det enda de onskar ar att mormor ska komma och krama om dem och saga att allt bara ar en mardrom."
Nar hon sa det tankte jag borja grata...


Blandade bilder

har kommer nagra blandade bilder fran barnhemmet. Maste passa pa att lagga upp sadant nu, for vi kommer inte att vara pa datorn sa manga ganger till har i Moshi. Sen blir det strandbilder istallet :)

Jamila, 8 ar. Hon ar en masai flicka som nar hon kom till Swiwsco inte kunde prata verken engelska eller swahili. Nu ar hon en glad flicka som pratar pa som vilket barn som helst!


Fotbollsspelet ar i full gang. Ni ser skorna va'!


Fotbollslaget




Precis som barn hemma sa leker de har barnen med smakryp som dom hittar. Skillnaden ar att den har grashoppan ar liiiiite storre och ackligare an vad vi ar vana vid!


Eliza, 10 ar


SWIWSCOs hemsida!!

Som jag skrivit tidigare ar de har barnen sa himla glada hela tiden. De ar hur underbara som helst. Men ju mer man lar kanna dem, och ju mer man far veta om dem, desto mer marker man att ar fel. Ett exempel ar kanslorna. De flesta barnen har lart sig att stanga av valdigt mycket kanslor. De ar aldrig hungriga, trots att det kan ga 6-7 timmar mellan maltiderna, eller langre om de inte har fatt mat. De blir inte heller matta. utan om nagon sager at dem att ata sa gor de det. Narhetsbehovet ar ocksa nagot som stangts av. De soker sig inte till vara famnar, men om man lyfter upp ett barn sa sitter det garna kvar en lang stund. Inte alla, men manga. Och man kan ocksa se att de inte garna gjorde det i borjan, men att de slappt lite nu. Det ar kul, samtidigt som det gor att det blir annu jobbigare att aka ifran dem...

5-kampen

I gar korde vi en 5-kamp pa barnhemmet! Vi borjade med ballongleken: alla har en ballong knuten runt sitt ben. Sen ska man stampa sonder varandras ballonger. Den som ar sist kvar vinner. Den leken tyckte dom var roligast!



Den andra stafetten var den klassiska pennan i flaskan. De mindre barnen fick en storre oppning i flaskan, medan de aldre barnen fick som vanligt. De fuskade dock valdigt mycket genom att nastan halla i pennan... Men kul var det anda!


Sen korde vi kladstafetten. Den forsta i laget skulle kla pa sig en kjol, en troja och en hatt, springa runt en flaska och tillbaka, ta av sig allt och sen ar det naste mans tur. De sma sag valdigt roliga ut i de stora kladerna. Det maste ju vara klader som aven de stora pojkarna kunde fa pa sig!





Stafett nummer fyra: mjolstafetten. Som de nos efter den :)




Efterat hade vi saft- och kexkalas. Det var ca 25 kex pa varje bord, och 6-8 barn i varje bord, och kexen var slut pa mindre an en minut... De tycker om sadant :)

Det goda livet

Trots att vi "jobbar hart" har nere sa hinner vi med lite avkoppling ibland ocksa! Det har bara inte blivit av att skriva sa mycket om det. Sa jag kor allt pa en och samma gang har nu!

Masala chicken with chips. Det var huuuuuuuur gott som helst!


Kladdkaka brukar vi baka lite nu och da! Har med macadamianotter i! Mums!


Fried rice och garlic naan vid poolen


ch plotsligt tagade det in ett brollop da vi lag dar och solade! Det blev till att snabbt kla pa sig, och tur var val det for ojoj sicken uppmarksamhet vi fick! Det blev riktigt pinsamt da gasterna ville ta fler bilder pa oss an pa brudparet... Men jag tyckte brudparet var finare sa jag tog bilder pa dem! (Jo det fick vi gora, vi fragade). Tydligen ar detta helt normalt. Alla blev till och med ledsna da vi sa att vi skulle ga, de ville att vi skulle stanna pa middag och pa festen!




Brollopsbilen! Ni ser hur fint dom dekorerat bakdacken :)


I fredags var vi ut ocksa! Det var en spannande erfarenhet... Som mzungo (vit) ar man valdigt popular.. Stackars Jack, som var med oss, fick hela tiden fragor om ifall den ena eller den andra kunde fa en av oss. Inte sa kul... Men forutom det sa var det kul! Vi dansade typ hela kvallen, pa afrikanskt vis.

Jack, Caitlin, Mathilda, jag och Julia


Samosa till nattmat! Slar bade Hesburger och McDonalds tillsammans!

1 vecka kvar


Fragade ju haromdagen hur gammal ni tror att den har lilla sotisen ar. Det var visserligen bara en som svarade, men for att jag sjalv inte ska glomma bort att beratta svaret sa tanker jag nu avsloja det. Han ar 2 ar.. Fyllde 2 i mars i ar. Sa han ar en stor tva aring kan jag saga er :)

Nu har vi en vecka kvar pa barnhemmet, och samtidigt som jag verkligen verkligen langtar efter bade Zanzibar och att komma hem, sa vill jag absolut inte fara! Man har blivit sa fast vid barnen och Pamela att det kommer gora riktigt ont i hjartat att aka ifran dem. Nu kan jag inte skriva mer om det, for tararna borjar branna bakom ogonlocken, men har kommer i alla fall lite fler bilder!

Abdul med sitt colgate leende! Nagon modellscout dar ute kanske? :) Han ar storebror till Mwdini (scrolla ner sa ser ni vem det ar!)


Nurdin och Julia spexar


Koncentrationen ar stor da barnen ritar, har Godbless


Det bakas, tvattas och putsas skor
Vomilia


Severa


Gasper


Godfrey


Godbless


Tatu


Avslutar detta inlagg med en bild pa Odemary, mig och Godbless

Homeboys

Hej pa er!
Vad manga harliga fragor jag fick i forra inlagget! Jag har tyvarr inte svar pa alla dem just nu, utan jag maste ta reda pa det. Men jag ska forsoka besvara alla er fragor!

I gar besokte vi en svensk kvinna som bor 1 minut fran oss. Hon har flyttat ner hit och startat Homeboys. Det ar ett projekt for gatubarn. Hon har 11 pojkar som bor i ett hus med henne som hon tar hand om. (Nej det ar inga flickor, det finns nastan inga flick-gatubarn har for de plockas upp direkt pga att de rakar ut for mycket varre saker an pojkarna...). Pojkarna ar mellan 14 och 22 ar (hon har haft 19 pojkar dar, tror jag att det var, men nagra har flyttat till eget nu). Malet ar att alla ska fa en utbildning eller ett jobb sa att de kan gora nagot bra av sina liv och klara sig sjalva. Hon gor ett enormt arbete och det var verkligen givande att besoka huset! Pojkarna gor framsteg, men hon fornekar inte pa nagot satt att det bara ar en dans pa rosor.

Har bodde pojkarna innan de flyttade in i huset. De sov i dack och pa natterna kom soldater och slog pa dem med batonger. De tvattade sig i vattnet som rinner i bilden till hoger.


Har sover nagra, i ett gammalt garage. Det ar ocksa gymet i huset.


Va fick lunch dar. Ugali och bonor. Och jepp, vi sitter pa golvet och ater med handerna!


En av pojkarna gor armband som han saljer. Vi kopte alla ett varsitt, jag kopte det bla!


Jag har inte fler bilder darifran nu, men jag vet att Julia har lagt upp nagra, sa ga in dar och kika! Hon har sakert berattat nagot som jag inte gjort ocksa!

Ezekielly, 16 ar

Har foljer ett brev skrivet av en pojke pa barnhemmet. Forst pa swahili, sedan hans oversattning till engelska. Det ar  skrivet rakt av fran hans brev, men nagra punkter kan jag ha satt in. De tycks inte forekomma sa mycket sadant i deras skrift :) Dock kan det forekomma stavfel i den swahiliska texten, det har jag i sa fall ingen aning om :) Jag bad honom skriva ett fritt formulerat brev, och detta var vad han gav mig!


Helloh!! Mamboupi. Jina langu ninaitwa Ezekielly ni metokea Swiwsco kituocha wa toto nina miaka 16. Ninapenda kuwasalimia kwasababu ninapenda kijua afya yenu mimi ni mzima. Ninapenda kwandikiai barua kwasababu nina pendasana kuwa rafikiyenu mzuri kama mimi na Fanny samahani na omba mnipendo kama rafiki yenu. Fanny mi rafikiyangu mzurisana na kama mungu atanibariki atanipa mfazili nakunileta huku suden mitakuja huku na kuwa angalia na kuirhina nyie na kuwapa salamu samahani naomba msije mkanisahau na mimi ni sijenika wasahu nyiena Fanny. Kwasababu nyie ni marafiki wazuri kwangu. Sikumoja napenda nyie mngekuja Swiwsco ipu Tanzania ni nzuri sana ni nchinzuri kuliko nyingine duniani ina vitu vyautalii vingisana mfano Serengeti national partaumbuga za wanyama ina wanyama wengi mfano: tembo, twiga, simba, chui, fisi, kitaru na mbwa mwitu na wanyo nawengine wengi sehemunyingine ya utalii ni mlima Kilimanjaro una barafunyingzingi na nyingine sehemu ya utaliini masai ardhi au ardhi ya wa masai iko Tanzania. Kama ukija Swiwsco nitawa penda sana kama ukija Swiwsco nitawapa zawadi. Alafunina penda sanda kusoma, kuehora, na kucheza music kama mkija nita waonye shamichoro yangu niliyochora.
Rafike yenu
Ezekielly
Kwaheri

Helloh!! How are you. My name is Ezekielly. I'm in Swiwsco children orphanage. I'm 16 years old. I like to give you hay because I like to know your health, me I'm so fine. I like to writte this latter because I like so much to be your frend like me and Fanny. Pleas just love me like your frend. Fanny she is my good frend and when God bless me in give me sponser I'm come in sudden to stay and to search where are you and give you hay. Pleas don't forget me and me I'm not forget you and Fanny because you so good my fredn to me. One day I like you to come to Swiwsco in Tanzania in good country than others in the world they have lot of tourisms. Example in Serengeti national park they have lot of animals example elephant, giraffe, lion, cheter and hyenas. And other tourisms is mount Kilimanjaro it have lot of ice and others is masai land and others in Tanzania. When you come in Swiwsco will love you so much when you come in Swiwsco I give you giftty. And then I like so much to studying, drowing, and to dance music when you come I will show painting.
Best wishes
Ezekielly
Good bye

Ezekielly

Ifall nagon kanner for att sponsra den har underbara killen, eller nagot annat barn, sa kan man hora av sig till mig. De barn som har en fadder gar i privatskola medan ovriga gar i den statliga skolan. Privat skola kostar ca 700 euro per ar. Mer exakta uppgifter om kostnader kommer om nagra dagar, vi ska satta oss ner och ga igenom det med Pamela snart.

Hoppas ni gillade det har!

Nagra bilder till

Jag ska strax sluta, men jag har sa mycket jag vill visa :) Sa har kommer nagra random bilder till! Sen ska vi gaoch ata lunch och sen blir det lite shopping!

Flickornas korridor


Maten forbereds. Alltid av flickorna...


Hungriga skolbarn vantar pa maten, ugali och bonor.


Det diskas efter maten


Barnen spelar mycket fotboll!


Och lillen springer mest bara omkring :) En fraga, hur gammal tror ni att han ar?? Det finns en till bild pa honom i ett av de tidigare inlaggen fran i dag!


Vi kan i alla fall inte klaga pa utsikten vi har da vi gar hem fran barnhemmet!

Sysslor pa Swiwsco

Jag forstar att ni ar nyfikna pa vad det ar vi gor pa barnhemmet :) sa har ska ni fa se!

I lordags bestamde vi oss for att skura pojkarnas hus. Det tog maaaanga timmar men oj sa rent och fint det blev! Som ni ser pa den "vita" vaggen sa var det hander och lite annat klotter har och dar, mycket sant fick vi bort, och pa vissa stallen var vaggen brun, men efterat sa var den helt plotsligt vit!






Fore - efter. Det lossade lite farg ocksa men det var inte sa farligt :)


Det sorterades klader. Kan behovas... Det ser ju verkligen ut som att de har mycket klader, och det har de val ocksa, men det finns nastan inte ett enda plagg som ar helt...




De funderade pa om de verkligen ville branna upp en del av skruttkladerna. Det ville de inte :)


Sen i lordags stadades matforradet.  Det har ar allt som fanns dar.


Och detta var vad vi hittade i matforradet! Fiiiiii faaaaan.... Inga trevliga djur!


Sedan tvattades det klader.


Sekunden efter att den ovre bilden togs utbrot en skrattattack som heter duga! orsaken? Det var en sko i tvattbaljan :) Ni ser den pa bilden over!


Har hjalps vi at med allt!


Men vi stadar inte bar. Vi ritar ocksa valdigt mycket!

SWIWSCO barnhem

Inleder veckan med lite bilder fran SWIWSCO barnhem. Swiwsco star for Small World Initiative for Women Security and Children Orphanage. Just nu har de inga kvinnor dar, de har inte rad med det, men 25 barn bor dar pa heltid. De flesta barnen har nagon foralder i livet, men de ar antingen fattiga, sjuka eller pa annat satt oformogna att ta hand om barnet.

Pamela, som bor dar med sin man och ar den som ser efter barnen, har ett hjarta av guld. Likasa hennes man, Collins. Har ar en bild pa alla som bor pa Swiwsco:


De tva vuxna i bilden, han langst till vanster och hon i mitten, ar Collins och Pamela.

Vi trivs jatte bra pa det har barnhemmet! Det kanns verkligen genuint och arligt. De bryr sig om barnen och ser ocksa till att ha roligt. De ar som en enda stor familj, en lycklig familj. Trots det sa kan man ibland skymt det negativa i att inte ha sina egna foraldrar narvarande. For aven om de har det mycket battre har an hemma sa far  ju inte alla barn den narhet som de skulle behova varje dag. En annan trakig sak ar pengarna.. De far inga regelbundna bidrag nagonstans ifarn utan de lever pa donationer. Det kan resultera i att de inte alltid har rad med mat. I gar da vi kom dit pa kvallen fick vi efter manga om och men veta att de inte hade atit lunch den dagen. Och det trots att vi dagen innan fragat flera ganger om de behovde nagot...Det ar en valdigt annorlunda varld det har.

Men lyckliga barn ar de i alla fall, klagar aldrig och ar sa tacksamma for allt de har. Har foljer nu lite bilder pa de fina barnen.

Mwdini

Ali och Hassan.
Ali hittades pa gatan da han var 3 ar gammal. Hans mamma ar for fattig for att ta hand om honom men kommer pa besok ibland. Hon ar valdigt tacksam for den hjalp de far.


Nasra.
Hennes mamma ar narkoman och har inte setts till sedan mormodern tog over vardnaden om Nasra da hon var 3 manader. Men mormodern ar sa fattig sa hon kom med Nasra till Swiwsco. Hon kommer pa besok ibland men mamman har aldrig synts till.


Gasper med de sota oronen!


Haruna, en av de lite tystare och lugnare barnen. Pa honom marks narhetssjukan tydligt. Han vill garna bara sitta bredvid en, halla en i handen och bara vara.


Energiknippet Odemary med Nurdin aka Mr Bean i bakgrunden


Den lugna men anda energifulla Godbless


Tatu och Julia. Den har tjejen har energi sa det racker och blir over! Alskar att spela smadumma spratt och att synas!


Pamelas och Collins lille son Fahim. Han har alltid munnen oppen, och de stora ogonen gor att han alltid ser forvanad ut. Sen har han en rolig dans som han brukar kora nagra ganger om dagen :)


En av de lite tystare flickorna Rabia. Valdigt valdigt smal... Men valdigt sot :)


Jag, Nasra, Julia, Mwdini och Mathilda

Min nya kompis!

Min nya karlek, tagen med mitt ex, som passade pa att fungera en liten stund. Separationsangest tror jag...


Internet ar inte pa min sida da det galler bilder just nu sa ha talamod med det... Men jag har fatt flera fragor som jag tankte svara pa.

Blev inte djuren pa safarin storda av alla turister och bilar?
Nej faktiskt inte... En del djur sprang saklart ivag da bilen narmade sig, men de flesta stod bara lugnt och tittade pa oss eller at eller sloade vidare.

Hur kommunicerar ni med barnen pa barnhemmet? Pratar de engelska och hur bra i sa fall?
Vi pratar engelska med dem. De som gar pa privat skola pratar riktigt bra engelska, men de ar inte sa manga, bara 5 stycken. Men det ar flera andra barn ocksa som pratar bra engelska. Tyvarr finns det nagra barn som kan valdigt dalig engelska och dem ar det svarare att kommunicera med. Da far man be om hjalp av nagon av de andra barnen! Barnen pratar dock swahili sinsemellan.
Tanzania har tva officiella sprak, swahili och engelska. Problemet med engelskan ar att for de barn som gar i statliga skolor (alltsa de flesta) sa ar undervisningsspraket swahili anda upp till hogstadiet. Dar andrar dom plotsligt till engelska, vilket gor att de inte bara far svart med spraket, utan ocksa med skolamnena. I privatskolorna har de docxk kommit pa att detta inte ar bra och darfor har de skolsprak engelska.

Pa vilket satt marks fattigdomen? Vad ar bristvara?
Dels pa husen. De ar inte i samma kvalitet som vara. Fast det finns saklart fina hus ocksa, det som vi bor i ar t.ex. ett sant. Ska se om jag kan ta bilder pa lite olika har om nagon dag! Sen ocksa pa vagarna, pa transportmedel, pa smutsen och sant. Men pa barnhemmet da... Deras sangar haller pa och faller ihop, deras klader ar alla sondriga pa nagot stalle, deras tandborstar ar av det slaget som vi skurar lister med, de har inte alltid tandkram, de har inte alltid mat... Jag skulle kunna fortsatta i en oandlighet. De har inte heller ordentliga hyllor for forvaring och manga fonster ar sonder. De saknar bra verktyg for reparation och jordbruk, samt for matlagning. I dag stadade vi ur deras matforrad. Vi hittade ett kackerlacksbo... Ni skulle sett oss. Det fanns inte en enda person i narheten av kackerlackorna som inte skrek och hoppade runt med eld i baken... Jag har det pa film :) Men pa sant syns fattigdomen. Sen ocksa pa sjukvard, de har inte rad att fara till lakare sa ofta, manga av barnen har helt sakert mask (men de ska de fa medicin mot vilken dag som helst!). Ja, som ni marker skulle jag kunna halla pa en evighet. Men nu racker det med det for en stund sen. Barnen ar anda de lyckligaste barn jag traffat!

Hur ar det med hygien?
De tvattar oftast handerna innan maten, speciellt om de ater nagot med fingrarna, vilket de oftast gor. De borstar ocksa tanderna, jag tror de gor det tva ganger om dagen, men som jag sa, tandborstarna ar inte sa bra, och tandkram har de nog inte alltid. Vi har kopt nagon tval at dem, och jag har sett att det ffinns annan tval ocksa, sa jag hoppas att de anvander den. Hur ofta de duschar vet jag dock inte, och inte heller hur noga... Det vi i alla fall vet ar att pojkarna har ca 1 par kalsonger var. Som de kan anvanda i 5 dagar... Sa vi ska kopa lite fler kalsonger at dem... De delar ocksa pa mycket saker sa det ar ju inte jattehygieniskt med tanke pa smittorisker.De tvattar for hand, sa det blir sa rent det kan bli for hand... Fast de ar valdigt duktiga pa det :)
Disken daremot :( Usch sager jag bara. De anvander nagon tval, samma som till allt annat, och gamla trojarmar som diskborstar. Fruktansvart ohygieniskt, jag forstar varfor de har mask, och ocksa om jag har det da jag kommer hem........ Men nu har vi kopt diskmedel, skursvampar och disktrasor at dem. Sa vi ska lara upp dem.
De har en medicinlada har jag sett, med en del basgrejer. Men om det blir nagra projektpengar over sa tror jag att jag tanker fyllla pa den litegrann.

Hur ofta ar det volontarer dar, och fran vilka lander kommer de? Hur lange stannar de?
Det ar lite oklart, men de har inte volontarer dar hela tiden. Jag har for mig att Pamela (hon som tar hand om barnen) pratade om att det har varit ca 11  volontarer dar innan oss. Da vi kom var dar en tjej fran Australien som var dar i 4 veckor. Hon bodde pa barnhemmet. Sen ar det en tysk man som har varit har i ca 5 manader. Tror jag i alla fall, det ar lite oklart... Jag tror ocksa att han har varit har forut, och han kommer att komma tillbaka igen. Han for till Tyskland i gar. Forsta veckan vi var han sa var det ocksa ett gang pa ca 7 danska tjejer som bara var dar i 2 veckor, och  bara 3 timmar om dagen. Men de hade varit i Daar es Salaam nagra veckor innan. Mer an sa vet jag faktiskt inte om volontarerna...

Hoppas ni inte trottnat allt for mycket pa det har inlagget, men ni som fragat har i alla fall fatt svar pa era fragor! I morgon ska vi till ett internetcafe igen, jag hoppas att det fungerar battre da an i dag sa ska jag beratta lite om barnhemmet, lagga upp lite bilder och sant!
Ha det bast! Kramar

Kuinka usein siellä on volontäärejä ja mistä maista he sinne tulevat ja kuinka pitkäksi aikaa.

Ny kamera

I dag ar jag och Julia i Arusha. Vi ska kopa en ny kamera till mig! Antligen!! Men tills dess har jag nagra fa bilder som jag tankte lagga upp har!

Jag har kopt de fulaste tofflorna jag nagonsin agt! Men de ar valdigt praktiska da det ar lerigt... Som ni forstar sa kommer jag att ta hem dem sen som ett minne! Not...


Pa vag hem fran safarin korde vi genom Arusha. Dar finns det har klocktornet som ar medelpunkten fran Egypten till Sydafrika!


Avocadosarna ar enorma har!!!! Och goda! Mjuka! Man kan skala dem som en banan nastan!


Nasta gang blir det mina egna bilder fran ny kamera!

Safari dag 4

Sista safaridagen! Och helt klart en av de basta! Eller de tva sista dagarna var bast! Tur att de var sist!

Bland det forsta vi sag da vi kom ner i Ngorongoro kratern var en nohorning! Big five completed! Har brakar den med en vattenbuffel!




Gnufajt! (Nu blev det ratt djur!!)


Pumba! Och jo, pumba ar swahili for vartsvin.


Bara Timon som saknas...




Jag matchade zebrorna i min randiga troja!




Zebrabebis! Dom ar mycket brunare an de vuxna zebrorna. Och jag kan informera er om att zebror inte later som hastar nar de gnaggar. De brolar...


Som ni forstar sa fanns det massor av zebror i Ngorongoro! Jag var helt begeistrad! Ville ta hem allihopa!






Vi kom riktigt nara en gnu! Den stod precis breve bilen!


Paus vid en hipposjo




Hyena precis bredvid bilen. Ratt fula djur faktiskt...


Gnuer. Och en hyena som tassar runt i forgrunden. De jagar endast i sallsynta fall. Och da ger de sig pa gamla, skadade och unga gnuer.


En stor vattenbuffel fick figurera som sista safaribild


Summa summarum av safarin:


Lite bilkrangel dock... Men det loste sig. Hakuna matata som de sager har. Inga problem!


Sa vad var da skrackupplevelsen pa vag hem? Jo, nar vi skulle upp ur Ngorongoro kratern. Det var min andra och allra varsta nara-doden-upplevelse pa tva dagar! Som ni forstatt vid det har laget sa var inte var bil sa himla super. Och det var ratt brant upp ur kratern, med branta kurvor. Dessutom hade det regnat sa det var halt. I ca 20 minuter satt jag och trodde att vi skulle storta flera hundra meter ner och do. Jag har aldrig varit sa radd for mitt liv som jag var da. Jag skulle verkligen vilja fara pa safari igen, men jaggar hellre upp darifran trots att det gar snabbare med bil. Som Mathilda sa halvvags upp fran kratern: "Jag skulle hellre vara en grasten nu".

Men vi overlevde! Thank God for that...

Fran barnhemmet

Hej pa er! Tack for era fina kommentarer till inlaggen! Jag sitter verkligen med ett leende pa lapparna nar jag laser dem! Och jag skrattade hogt at mammas och Jossas kommentarer om att elefantfajten nog sag ut mer som giraffer :) det ar klart att det ar giraffer!!! Haha!

I da blir det inga bilder alls. Det finns inga usb portas pa det har internetcafet... Men nasta gang kommer de sista safaribilderna och sen hoppas jag att jag snart har en ny kamera sa att jag kan ta nya bilder. Tills dess far ni kika in pa Julias blogg.

I gar hade vi paskoverraskning pa barnhemmet. Vi hade bakat kladdkaka och kopt lite lask som barnen fick kalasa pa. De var mycket glada for det! Sen hade vi ocksa gjort ett paskagg av en kartonglada som vi malat och fyllt med gavor. Pennor, ballonger, tandborstar, klader, lite spel och en massa annat smatt och gott. Och ni skulle ha varit dar. Det var den lyckligaste stunden pa hela projekttiden har i Tanzania! Barnen och forestandaren, Pamela, var helt overlyckliga! De skrek, appladerade, klappade i hander och jublade vid allt som kum upp ur agget! Jag fick torka en tar for att det var sa rorande! Vi har det pa film, sa kanske ni far se det nan gang. Det ar i alla fall nagot som alla borde fa uppleva.

Pa kvallen var det party pa garden. Barnen var uppkladda, bytte klader flera ganger och tjejerna hade varldens coolaste frisyrer! De dansade och hade hur kul som helt. Jag kom pa mig sjalv med att sta en bit bort och bara le. Just da kande jag mig valdigt lyckligt lottad. Da vi gick hem var det morkt, sa nagra av de aldre pojkarna foljde oss hem Och mamma, du ska fa det du bad om inom en snar framtid, pa ett alldeles speciellt satt! :)

Nu ska vi ga och handla lite saker till en kaka, en tjej fyller 16 ar i dag, och hon vet inte om det, sa det ska bli kalas ikvall! Vi har kopt en liten present till henne ocksa!

Ha det bra dar hemma! Har ni sno kvar? Det har vi har, pa toppen av Kilimanjaro :)

Safari dag 3

Vi korde en morgonsafari i dag. Borjade strax innan solen gick upp och sa korde i ca 5 timmar. De forsta tva tre timmarna hande valdigt lite. Mest lite faglar, fin natur och lite langtrakigt. Men sen vet ni vad, sen hande det massor pa en gang! Har ska ni fa se!



Tank Djungelboken




Hippo pool! Ni ser val klumparna i vattnet :)




Mamma flodhast och babyflodhast. Taget genom kikare sa lite suddigt...


Mathilda star och blickar ut over hippo pool i soluppgangen






Hyenorna ligger och gottar sig i leran. Lata sma djur


Elefantfamiljen. Den lilla roda pilen pekar pa den minsta elefanten jag nagonsin sett. Den ar 2-3 dagar gammal!!!!


Ser ni krokodilen som ligger och latar sig pa andra sidan vattnet?


Elefantfajt pa 15 meters avstand






Fagelbon som ser ut som... ja ni ser ju sjalva :)


Simba x 2!


Herr kameleont som bytte farg da jag kom nara med min svarta troja!


Breve detta trad taltade vi sista natten. Pa morgon fick vi veta att det kryllat av hyenor dar hela natten! Och en  massa vildgrisar och zebror.


Nice utsikt fran campet! Ngorongoro kratern.


Kvallsbesok!


Fotsparen ar inte sa sma... Lite senare pa kvallen kikade vi ut fran "restaurangen" och dar star den enorma elefanten, 20 meter bort!!!


Forratt!


Det blev massa bilder nu, men det finns sa mycket att visa!! Den har dagen hade jag ocksa en nara doden upplevelse. Vi motte en bil i  ca 60 km/h och korde ner i ett spar. Vi korde upp pa en upphojning, flog genom luften och stortade ner i marken, sekunder fran att volta runt. Julia, som sag det komma, satt och holl i sig. Men jag som satt och laste lyfte ur satet (inga bilbalten...) och flog med huvudet i Julisa famn. Som tur var sa var det en mjuk landning, annars hade det kunnat ga riktigt illa. Sa jag slog mig inte heller sa mycet. Mathilda som lag och sov i baksatet for med huvudet fullt in i sidan pa bilen, sa hon hade ont i huvudet, nacken och ryggen. Men som tur var sa blev det inget varre!

Men det var nog min narmsta "nara-doden-upplevelse" nagonsin. Tills nasta dag. Da trodde jag pa riktigt att jag skulle do. Men jag tar det nasta gang, internet tiden ar snart snlut. jag kan dock lugna er med att vi alla mar bra, inget hande. Men da jag tanker pa vad som kunnat handa sa borjar jag nastan grina, trots att det ar flera dagar sedan.

Safari dag 2

Forst ska jag beratta en trakig nyhet for er. Min kamera har lagt av... Jag ska forsoka fa igang den, men om det inte gar sa maste jag kopa en ny har. Men tills dess sa kan jag inte ta nagra bilder... Det ar verkligen skittrakigt! Men som tur ar sa har jag ju en massa bilder fran safarin som ni ska fa se sa lange!

Andra dagen sa korde vi ivag till Serengeti. Det tog nagra timmar, och en gang stannade vi i ca 1 timme vid en masaiby.

Det forsta vi gjorde dar var att besoka toaletten :) Fin va!?


Vi mottogs med sang och dans, som vi sjalva ocksa fick delta i. Jag har filmer pa det men de tar sa lange att lagga upp sa det blir tva bilder bara




Skolan. De lar sig tre amnen: engelska, swahili och masai.


Sa har bor dom. Det bor fyra personer i varje hydda. Det ar en oppen eld i mitten (ingen skorsten) och tva sovrum som ar atskilda med lite pinnar. Privatliv vet dom nog inte ens vad det ar.


Paus under ett trad. Byn ser ni bakom. Inte sa stor alltsa. I den har stammen ar de 120 medlemmar.


Masaierna ater endast kott, inga gronsaker, inga vaxter... Det finns verkligen hur mycket som helst att beratta om det, men jag har inte tid med det nu. Kanske jag kan skriva lite mer om det da jag kommit hem, men annars kan ni ocksa googla.

Pa lunchstallet fanns en utkiksplats med utsikt over Serengeti. Sa klart klattrade vi dit upp och tog oss en titt pa vart vi skulle!


Sedan lunchade vi breve en elefanskalle. Det har ar en narbild pa dens tander! Enorma...


Vid en port som vi maste stanna vid och fa tillstand for att kora vidare hittade vi dessa sotisar. Fast jag ville inte att dom kom sa nara. Dom har verkligen enorma tander... Lamnade man fonstret i bilen oppet sa kom dom in...




Kvallssafari i Serengeti


Ett tag regnade det. Dessa faglar, Marabou stork, tyckte inte om det.


Precis innan vi kom till lagret stotte vi pa nagra giraffer. De ar verkligen hur vackra som helst!!!


Har ar vara talt. Den har natten hade vi besok av hyenor!


Koket!


Och en liten varning till alla campare



Fran de tva sista dagarna har jag mycket fler bilder pa djuren sa hall till godo :) men nu ska jag skypea lite! Vi hors och ha det sa bra! Hur ar det dar hemma? Tell me! Vet typ ingenting om vad som pagar dar hemma!

Safari dag 1

I fredags blev vi upplockade av var guide och chauffor Kessy och var kock January. En riktig lustigkurre den dar January! Vi akte i ca 4 timmar, at lunch och sa for vi ut pa var forsta safari tur. Den var runt Lake Manyara. Vi sag en hel del djur, men blev lovade att vi skulle fa se mer :) Har ar i alla fall nagra bilder fran den dagen.

Julia, Mathilda och varan skruttiga bil. Ni ska fa hora mer om vara bilaventyr sen...


Korvtrad. Masaierna anvander dessa korvar for att utvinna medicin som ska ha samma effekt som viagra!










Lite om var bil da... Den ser ju helt bra ut, men den var lite trott... Den hade det lite tungt i backarna och pa hemvagen i gar sa stannade den mitt i allt... I uppforsbacke... Var lilla kock gick ut och knuffade och nerat samtidigt som chaufforen forsokte starta bilen. Det resulterade i ett skutt... Och att vi var cm fran att kora ner i diket. Da vi sag det gick vi genast ut ur bilen, vi ville liksom inte sitta i bilen vid annu en vurpa (mer om det sen). Efter en stund kom dock en annan safaribil som stannade. Vi trodde att den skulle dra igang oss, men tji fick vi! den korde upp bakom och knuffade igang oss! Haha, men det funkade!

Dag tva av fyra kommer upp i nasta inlagg!

Svar pa fragor

Har kommer svar pa nagra fragor som ni stallt!

Var det mycket turister pa Kilimanjaro?
Nej det var inte sa jattemycket. Visst motte vi nagra, men inte sa jatte manga. Guiden berattade att det ar lagsasong just nu eftersom regnperioden infaller i mars-maj. Da ar det inte sa bra att ga dar... Faktiskt sa regnade det har i helgen, sa kanske den kommer igang nu, bara en manad sent :) Lite kul info: vi fragade guiden hur manga ganger han varit till toppen, det kunde han inte svara pa for da det ar hogsasong (6 manader om aret) sa gar han dit upp 2 ganger i manaden....

Hur kommer det sig att barnen i skolan inte har langt har? Tycker de inte att ni ar konstiga som har en massa rufs pa huvudet?
Vi fragade barnen om det, och i skolan sa ska man ha rakat. Nar de kommer upp i secondary school, alltsa hogstadiet, sa kan man i vissa skolor fa odla sitt har. Men oftast ar det efter hogstadiet som de far gora det. Och jo, dom ar valdigt fascinerade av vart har :) Speciellt for att det ar sa langt, deras har blir inte langre an ca 15 cm, sa nastan alla har loshar! Sa de tycker det ar valdigt konsigt att jag ar sa pass kortklippt!

Har vi nagra bilder pa lararna?
Nej nastan inte :) Haha sa tokigt det kan bli! Men vi ficxk en gruppbild pa oss och lararkaren som jag kan forsoka fotografera och lagga upp!

Hur ar staden?
Det finns som ni sag i ett inlagg en stor marknad. Nagra andra viktiga utgangspunkter ar busstationen och clock tower. Man kan saga att de tre stallena ligger pa en linje ca 500 meter fran varandra. Da vi ar i staden cirkulerar vi framst kring de tre punkterna. Det ar lite svart att hitta och veta vart man ska ga... Vi korde genom Arusha i gar och det var saaaaaa mycket storre! Nagon dag ska vi dit ocksa, men far se om vi bara gar vilse..

Har alla tillgang till bra sjukvard?
Meningen ar val att alla ska ha det, men jag tror inte att alla har rad. Aven om Tanzania har kommit langre an manga andra Afrikanska lander sa ar det valdigt fattigt har...

Hur fordriver ungdomar sin fritid?
Haha det undrar vi ocksa! Forsta dagarna fragade vi alltid vilken tid vi skulle vara hemma, nar vi skulle ata och sa. "It doesn't matter" var det svaret vi fick. Sa nu fragar vi inte mer. Har finns inga tider, allt ar valdigt avslappnat och de vet inte ens vad stress ar. nderas sittandes under ett trad, tittandes pa TV eller nagot annat som inte ar sa haftigt :) Ratt skont men jag tror jag skulle bli lite rastlos :) Pa helgerna har vi dock forstatt att det festas. Vi fragade om man dricker med matta har, bara for att bli lite smalullig och for sallskaps skull, eller som hemma. Och svaret var att de festar rejalt har, till morgonen... Sa ska nog dock inte vi gora, vi maste nog ta det lite lugnt och se hur det gar till har :)

Nu ska jag forsoka fa upp lite safari bilder!

RSS 2.0